SURRENDER HILL – JUST ANOTHER HONKY TONK IN A QUIET WESTERN TOWN

Artiest info
Website
facebook
Label: Blue Betty Records
Info: Hemifran

Het echtpaar dat wordt gevormd door singer-songwriter Robin Dean Salmon en zijn zingende vrouwtje Afton Seekins woont als één van de 2450 inwoners in een piepklein dorpje Ellijah in Gilmer County in de Amerikaanse staat Georgia. Voor ze het duo ‘Surrender Hill’ in 2015 vormden waren ze allebei al sinds vele jaren succesvol actief als soloartiesten. Maar samen klinken ze volgens ons nog veel beter zoals we voor het eerst konden ervaren met de naar de groepsnaam vernoemde debuutplaat “Surrender Hill” uit 2015 waarop ze rootsrock, Americana en countryrocksongs brachten.

Onze aandacht hadden ze daarmee al meteen getrokken en wij zijn ze daarna bij ‘Rootstime’ altijd van dichtbij blijven opvolgen, mede na het uitbrengen van hun tweede album “Right Here Right Now” in de lente van 2017 en hun derde plaat “Tore Down Fences” van eind 2018. Daarna mochten we in mei 2020 nog een vierde release van ‘Surrender Hill’ verwelkomen met het album “A Whole Lot Of Freedom”. Maar toen overviel de coronapandemie deze wereld en kwam er een abrupt einde aan de vele optredens voor de band en werden Robin Dean Salmon en Afton Seekins een eenzaam verblijf in hun huisje opgedrongen.

Ze hebben echter van die lange afzonderingsperiode nuttig gebruik gemaakt om samen voortdurend nieuwe liedjes te gaan schrijven, zoveel nummers dat ze er nu een dubbel-cd konden mee opvullen met telkens twaalf liedjes in een bepaalde aan country gelinkte muziekstijl op elk schijfje. De eerste cd kreeg “Just Another Honky Tonk” als titel en het tweede album heet “Quiet Western Town”. Voeg daar de woordjes ‘in a’ aan toe tussen beide titels en je krijgt de volwaardige titel van deze nieuwste dubbelaar van ‘Surrender Hill’.

De plaat werd hoofdzakelijk in hun eigen ‘Blue Betty Studio’ in Ellijah, Georgia opgenomen maar er werd ook muziek in allerlei studio’s in Nashville opgenomen, vooral door de gastmuzikanten die hun bijdragen afleverden op Hammond B3-orgel (Eric Fritsch), drums (Matt Crouse en Dan Fishman), fiddle (Kevin Arrowsmith) en pedal steelgitaar en dobro (Mike Daly). Verder waren er nog bijdragen aan de opnamen in hun huisstudio van Scott Sandberg en Drew Lawson op basgitaar, Wyatt Espalin op fiddle en Jonathan Callicutt, Mike Waldron en Mike Jackson op elektrische gitaren, terwijl Stephen Simmons backing vocals zingt op het nummer “Nothing But The Skin” en Mark Miller hetzelfde doet bij de song “Love Your Neighbor” (zie bijgaande lyrics video).

Het echtpaar ziet deze dubbelaar niet als één uitgebreide conceptplaat maar eerder als twee aparte albums die qua stijl wel goed samen kunnen gaan. Echte honky-tonk-liedjes staan er niet op “Just Another Honky Tonk” (behalve de titeltrack dan toch) en de songs op “Quiet Western Town” zijn ook niet allemaal zo stil en rustig, hoewel ze vaak wel verhalende ballads zijn die gaan over de eenzaamheid in de huidige lockdowntijden. Maar ‘Surrender Hill’ laat wel horen dat ze als duo sterke Americana- en countrynummers kunnen componeren en zingen. Het op werk van Chris Isaak lijkende “Forgotten Town” is daar een sterk voorbeeld van en als ze een vocaal duet brengen klinkt het allemaal ook heel aanstekelijk en catchy. Onze absolute favoriete song uit het brede aanbod is echter de schitterende ballad “Old Chair”. Het beluisteren van de 24 liedjes met afwisselende leadzang op deze twee cd’s is alvast een heel aangename bezigheid voor iedereen die het countrygenre enigszins genegen is.

(valsam)
“Since Robin Dean Salmon and Afton Seekins became the married duo ‘Surrender Hill’ in 2015, they have only produced magnificent records in roots, country and Americana-style. For their fifth release, they managed to bring 24 very strong new self penned songs on two cd’s which they have combined into the double album ‘Just Another Honky Tonk In A Quiet Western Town’, an absolute must-have for all true fans of honest and heartwarming country music.“ – www.rootstime.be

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: SURRENDER HILL
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.