EDEN JAMES – ALL THE GOOD BLANK ARE TAKEN

Artiest info
Website
facebook

Label: Dandy Ram Records

Van origine is indie pop-rocker Eden James een Australiër die dezer dagen vanuit New York City aan zijn carrière als muzikant werkt. In zijn thuisland won hij in het verleden diverse muziekprijzen en in Griekenland haalde hij zelfs een nummer 1-plaats in de lokale hitlijsten met de titelsong uit zijn debuutplaat “Never Setting Sun” uit 2003. Het album leverde hem daarna heel wat internationale optredens op in o.a. Japan, het Verenigde Koninkrijk, Polen, Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten waar hij uiteindelijk besloot zich te vestigen.

Inmiddels is Eden James na “Now Or Never” (een heruitgave van “Never Setting Sun”) uit 2005, “Electric Charge” uit 2007 en “These Streets” uit 2011 al aan zijn vierde studioalbum toegekomen met de release van de acht songs tellende plaat “All The Good Blank Are Taken”. Die plaat werd in studios in New York City, USA en Brisbane, Australië opgenomen met enkele topinstrumentalisten die ontleend werden aan de begeleidingsbands van Bruce Springsteen (accordeonist Charles Giordano), David Bowie (drummer Sterling Campbell) en Paul Simon (gitarist Larry Saltzman). Tim Leitner - een man die eerder al albums opname met o.a. Tina Turner en Billy Joel - trad naast Eden James op als co-producer van deze plaat.

De grootste ‘asset’ van Eden James is zijn loepzuivere doch krachtige zangstem waarmee hij op grandiose wijze zijn zelfgeschreven pop- en rocknummers zingt op dit album. U kunt dit allemaal zelf vaststellen op de twee video’s bij dit verhaal met eerst het nummer “Something Called Love” (remember ‘The Rolling Stones’) en daarna het al even sterk bluesrocknummer “Stranger”. Beide songs verschenen al op single voorafgaand aan de release van dit nieuwe album. Maar ondanks het gelimiteerde aantal songs op deze amper 34 minuten durende plaat kunnen we zo nog enkele andere potentiële hits selecteren uit de tracklist met o.a. het geweldige “New York”, het melodieuze “Black Book” dat ons even aan werk van John ‘Cougar’ Mellencamp en/of Lou Reed deed denken en de knap gezongen rockballads “Dangerous Game” en “The Villain”.

Ondanks de vele vergelijkingen die we hier in deze recensie hebben gemaakt tussen zijn muziek en die van andere topartiesten willen we toch aangeven dat Eden James alles heeft om zijn eigen weg te banen in de huidige jungle van rockmuziek. Hij heeft een heel herkenbaar geluid en hij beschikt over een mooie stem om zijn knap gecomponeerde liedjes te presenteren. Wij gaan hem in de toekomst in elk geval wat meer nauwgezet in het oog blijven houden, want dat we nog veel meer van hem zullen gaan horen staat volgens ons buiten kijf.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: EDEN JAMES
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.