ZACH SCHMIDT – RAISE A BANNER

 

Zach Schmidt is een folk- en countryzanger en songschrijver die geboren werd in Pittsburgh, Pennsylvania maar die al snel doorhad dat zijn kansen om het te maken in de wereld van het country- en Americana-genre exponentieel zouden verhogen als hij besliste om daarvoor te verhuizen naar het Mekka van de countrymuziek in Nashville, Tennessee. Daar nam hij zijn debuutplaat “The Day We Lost The War” in 2016 op die niet onopgemerkt bleef voor de critici en op zeer lovende perskritieken kon rekenen.

Dus schreef hij met volle overgave nieuwe songs die op zijn tweede plaat terecht zouden gaan komen. Alleen werd de release van dat album door de coronacrisis met meer dan een jaar uitgesteld tot nu. Het is dan ook met veel genoegen dat we hier kunnen kennismaken met de tien songs die Zach Schmidt componeerde voor zijn album “Raise A Banner”. Een blik op de ‘credits’-lijst op het cd-hoesje leert ons dat niemand minder dan Jason Isbell persoonlijk elektrisch gitaarwerk heeft geleverd voor de dynamisch swingende albumopeningstrack “Foregone Conclusion”. Bovendien heeft diezelfde Jason Isbell alle leden van zijn vaste begeleidingsband ‘400 Unit’ aan Zach Schmidt uitgeleend voor de opname van de andere songs op deze plaat.

Zo zit Chad Gamble achter het drumstel, speelt Jimbo Hart op basgitaar, Derry DeBorja zit achter de piano, orgel en keyboards en Sadler Vaden speelt op gitaren en neemt ook de rol van albumproducer op zich. In de rustig gebrachte countryballad “I Look Different Through Your Eyes” en het zachtjes kabbelende “Lost All Company” speelt de ook vanuit Nashville werkende Adam Kurtz erg knap mee op pedal steelgitaar. Zach Schmidt begeleidt zichzelf op akoestische gitaar en hier en daar horen we de vrouwelijke harmony vocals van Jackie Berkley.

Voor de eerste singles die uit “Raise A Banner” zijn getrokken werd geopteerd voor de wat meer uptempo gebrachte songs “I Can’t Dance” en “Burn Out Easy” die we hierbij beiden op video hebben meegeven. Toch gaat de voorkeur voor ons favoriete nummer van deze plaat uit naar de heerlijke tearjerker “I Look Different Through Your Eyes”. Er valt geen zwakkere song te ontdekken op dit album maar het van ‘Dire Straits’-achtig gitaarwerk voorziene nummer “Concrete Dreams” willen we toch nog even apart vermelden en ook de akoestische slotballad “Back Around” mag voor ons nog meerdere keren door de speakers weerklinken.

Deze nieuwe plaat van Zach Schmidt is ongetwijfeld te beschouwen als een mooie aanwinst voor de liefhebbers van het betere ‘Americana’-werk, iets waaraan ook Jason Isbell in het verleden zelf zijn steentje meer dan behoorlijk heeft toe bijgedragen. Maar zoals algemeen geweten is: ‘van het goede hebben we nooit teveel!’

(valsam)

 


10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: ZACH SCHMIDT
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Boss Dawg Records

video