AMANDA COOK – NARROWING THE GAP

Twee jaar geleden verhuisde de Amerikaanse country- en folkzangeres Amanda Cook van Florida naar de Blue Ridge Mountains van Southwest Virginia. Of die verhuizing te maken had met haar voorliefde voor de uit die regio afkomstige bluegrass-muziek weten we niet, maar we kunnen wel vaststellen dat de nummers op haar nieuwste album “Narrowing The Gap” bijna allemaal hun origine vinden in dit populaire muziekgenre.

In 2007 maakte Amanda Cook trouwens ook al deel uit van een andere bluegrassformatie ‘High Cotton’ waarmee ze samen met haar banjospelende vader optrad, maar in 2013 trad ze voor het eerst als soloartiest naar buiten met haar debuutalbum “One Stop Along The Road”. Daarna volgden nog twee andere soloalbums met “Deep Water” uit 2017 en “Point Of No Return” uit 2019, de voorganger van deze plaat “Narrowing The Gap”.

Ze schreef met de nummers “Lonesome Leaving Train” en “My Used To Be Blue Ridge Mountain Home” zelf twee songs voor deze nieuwe plaat. Ook Carolyne VanLierop-Boone, de banjospeelster en harmony vocaliste uit haar begeleidingsband, componeerde twee nummers voor deze cd: “West Virginia Coal” en “Light In This World”. De andere instrumentalisten van ‘The Amanda Cook Band’ die aan de opname van “Narrowing The Gap” hebben meegewerkt zijn Aaron ‘Frosty’ Foster op gitaar, Josh Faul op contrabas, George Mason op fiddle, Jeff Partin op dobro en Aaron Ramsey op mandoline, gitaar en bas bij twee nummers.

Het zonder enig elektrisch aangedreven instrument gerealiseerde album werd opgenomen in de ‘Mountain Fever Studios’ in Willis, Virginia met Amanda Cook en Aaron Ramsey samen als producers. Met de allereerste song “Get On Board” die begin 2020 al als single is verschenen wordt al meteen duidelijk gemaakt welke muzikale richting Amanda Cook met deze plaat wil uitgaan, namelijk de traditionele bluegrass. Intussen zijn er ook nog twee andere tracks uit dit album op single uitgebracht, met name de songs “West Virginia Coal”, een ode aan de mijnwerkers van West Virginia, en “Lonesome Leaving Train”.

Andere bluegrassartiesten die haar werk doorheen de jaren hebben beïnvloed zijn o.a. Patty Loveless, Dolly Parton en Alison Krauss, allemaal vrouwen die ook hun carrière in de traditionele countrymuziek hebben uitgebouwd. In dat muziekgenre kunnen we drie nummers uit dit album onderbrengen: “It Ain’t Over Till It’s Over”, “Curtains” en “When You Come Back Down”. Maar uiteindelijk is het toch de typische bluegrass-sound die dit vierde album van Amanda Cook overheerst en dat zal vooral de fans van dat genre bevallen.

(valsam)

 

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: AMANDA COOK
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Mountain Fever Records

video