STEPHEN FLATT – CUMBERLAND BONES

 

Stephen Flatt is een muzikant uit Nashville, Tennessee. Dat betekent dus veelal muziek en liedjes in alt.country- en Americana-stijl, hier echter aangevuld met een vleugje bluegrass dat ingegeven werd door zijn grootoom, bluegrass-legende Lester Flatt. Na jarenlang als zanger-gitarist te hebben opgetreden in bars en clubs vormde hij het Americana-duo ‘Flatt & Alvis’ met singer-songwriter Shane Alvis waarmee het album “Fields Of Fire” werd opgenomen. Daarna vormde hij ook nog een bluesrockformatie die ‘The Tolleson Experiment’ heette, maar daarna ging hij resoluut voor een carrière als soloartiest.

De debuutplaat van Stephen Flatt komt nu op de markt onder de titel “Cumberland Bones” en bestaat uit tien zelfgeschreven songs. Het album werd met een tiental sessiemuzikanten opgenomen in de ‘Seven Deadly Sins Studios’ in Goodlettsville, Tennessee. Dave Roe trad op als co-producer naast Stephen Flatt zelf, terwijl Steve Hinson op dobro, pedal- en lap steel speelt en Vaston Brooks op piano, Kenny Vaughn op gitaren en Pete Abbott op drums spelen. Dave Roe hanteert de basgitaar en Charlie Cushman speelt mee op banjo, Deanie Richardson op fiddle en Justin Clark op mandoline.

De songs die Stephen Flatt voor zijn soloplaat componeerde zijn meer persoonlijk dan zijn werk voor de net vernoemde groepen, vandaar ook dat ze op het album “Cumberland Bones” zijn beland. Ze zijn gebaseerd op zijn eigen leven en op het leven van anderen dat hij rondom zich kon waarnemen. Op die manier is zijn verbondenheid met hetgeen hij in die liedjes vertelt intens en gemeend. Al van bij de emotievolle openingstrack “Brother” kunnen we dat persoonlijke karakter in die song terugvinden, net als bij het daaropvolgende liefdesliedje “Hold You Tonight”, een countryrocksong die op de eerste video beluisterd kan worden.

Bij de swingende nummers “White County Shine” en “El Camino” komt het kolkende bluegrassbloed van Stephen Flatt bovendrijven. De storyteller in hem haalt daarna de bovenhand in het verhalende liedje “Logan Creek” (zie 2e video) waarna het tempo terug wordt opgedreven voor countryrocksong “Satellite”. De pedal steelgitaar van Steve Hinson wordt bovengehaald voor de countryballad “One More Time” en voor het daarna vrolijk walsend nummer “You Would Like To Hide”.

Met de rockende song “Talking Like The Devil” gaat Stephen Flatt ook nog de ‘Southern Rock’-toer op met stevig gitaarwerk in de begeleiding. En daarmee zijn we al bij de laatste song “Gone Away” toegekomen, een akoestische ballad waarmee dit eerste soloalbum “Cumberland Bones” op waardige wijze wordt afgesloten. Wat ons betreft smaakt deze plaat naar meer en dus hopen we spoedig een tweede album van Stephen Flatt te mogen verwelkomen.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: STEPHEN FLATT
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

video