JAMES HOULAHAN – ORDINARY EYE

Voornamelijk donkere folkliedjes en Americana-nummers, dat is wat u mag verwachten van de songs op de nieuwste plaat van singer-songwriter James Houlahan, een gitaar spelende muzikant uit Los Angeles, Californië en indertijd medeoprichter van de bands ‘Dogs On Television’ en ‘The Jody Grind’, twee groepen met hun roots in Boston, Massachusetts waar hijzelf ook geboren en opgegroeid is. Enkele van zijn vroegere liedjes waren ook al te horen in commercials, films en televisieseries.

Door de soms wat sombere songteksten klinken zijn liedjes af en toe nogal zwaar en troosteloos, maar ze zijn niet allemaal autobiografisch en soms gewoon ontsproten uit zijn rijke fantasie met het doel een bepaalde sfeer bij de luisteraar op te wekken. James Houlahan heeft intussen al vijf albums in zijn discografie en de laatste aanwinst “Ordinary Eye” willen we hier wat nader voor u toelichten.

In totaal twaalf nummers nemen u gedurende vijftig minuten mee op een trip door het leven van deze singer-songwriter. De meeste van deze nummers werden geschreven tijdens zijn uitgebreide promotietournee doorheen Amerika naar aanleiding van de release van zijn vorige album “The Wheel Still In Spin” uit 2018. Zijn observaties van de wereld rondom hem vormden de basis van de twaalf songs op “Ordinary Eye”, echter zonder daarbij een oordeel te willen vellen. De klimaatcrisis, de politieke verdeeldheid en de sociale situatie van zijn thuisland en haar burgers in de voorbije twee jaar en hoe de gewone man probeert om te gaan met deze moeilijke tijden; het zijn allemaal thema’s die aan bod komen in de liedjes op deze nieuwe plaat van James Houlahan.

Het album werd in Los Angeles opgenomen in de weken die voorafgingen aan de eerste coronacrisis in de Verenigde Staten. De instrumentalisten die in de studio meewerkten aan deze opname waren albumproducer Fernando Perdomo die op basgitaar, keyboards en akoestische gitaar meespeelt, violiste Scarlet Rivera en drummer Danny Frankel, terwijl Esther Clark voor de vrouwelijke backing vocals tekende. James Houlahan zelf speelde op akoestische en elektrische gitaren in de begeleiding van zijn songs.

Al die muzikanten zorgden voor een heel specifiek en speciaal cachet bij enkele tracks uit “Ordinary Eye”, te beginnen met het prachtige openingsnummer “As It Is” dat u op de video kunt beluisteren en dat als eerste single uit het album werd geselecteerd. De vioolklanken van Scarlet Rivera kleuren dan weer de folknummers “Tomorrow’s Had Enough Of Me”, “What Is Our Love” met de frappante zin ‘It’s more efficient to be without pain’ en het schitterende “Walking Through The Fire”. Daarnaast vormt het elektrische gitaarspel van James Houlahan de basis van songs als “The Jailer”, “Writ In Water” en de ook al zeer mooie bluesballad “All These Blues”.

Onze favoriete songs op dit album zijn echter het op een catchy riff drijvende nummer “Tehachapi Dust” waarop Esther Clark voor een zachte maar zeer mooie tweede stem zorgt en het ingetogen maar sfeervolle nummer “You Are Not Alone” waarmee hij de doorsnee Amerikaan een hart onder de riem wil steken in deze moeilijke tijden. Neemt u maar van ons aan dat “Ordinary Eye” van James Houlahan één van de betere albums van dit jaar zal gaan worden en ga vooral eens zelf luisteren om u hiervan definitief te laten overtuigen.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: JAMES HOULAHAN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

bandcamp

Label: Gumbo Luvah Music

video