THE DIRTY MOJO BLUES BAND – IT IS WHAT IT IS

Artiest info
Website
facebook

 

 

 “Guitar and harmonica driven blues rock…“

De Dirty Mojo Blues Band (DMBB) is een vijfkoppige blues/rock band uit Williamsport, Pennsylvania met sterke rock, funk en soulinvloeden. De band bestaat anno 2021 uit Shawn Strickland (zang en mondharmonica), Mark Peterson (drums), Tim Reinhard (bas), Christopher Carithers (gitaar) en Jimmy Lovchik (keys).

Hun nieuwe (lees: tweede) album met de duidelijke titel ‘It Is What It Is’ is op de eerste plaats een tribute aan gitarist Gary “Mojo” Strickland, die in de band speelde en in 2019 na een slepende ziekte overleed. Gary begon zijn muzikale reis in het midden van de jaren zeventig als bassist in de bluegrassband van zijn grootvader Clay “Red” Edwards. Toen hij 16 was speelde hij in de band van zijn vader, Triple Shot en volgden er nog vele jaren r’n’r. Zijn zoon “Dirty” Shawn speelt op mondharmonica. In 2015 en 2020 vertegenwoordigden Gary en Shawn tijdens de IBC de Natchel Blues Network op Beale St. in de categorie solo/duo. Al sinds 2009 speelden en tourden vader en zoon samen. Pas in 2017 verscheen ‘Made Cents at the Time’ hun eerste album -overwegend blues, maar met een rock randje- onder de groepsnaam The Dirty Mojo Blues Band.

Van de 13 songs op ‘It Is What It Is’ zijn er 10 originals en 3 covers. Shawn Strickland schrijft de songs die op traditionele blues gestoeld zijn en waarbij Elmore James nooit ver weg is, maar de kracht, scherpte en frisheid geven ze een hedendaagse snit. Het album is gemixt en gemasterd door Paul Smith in de Eight Days a Week Studio in Northumberland, PA. Als eerbetoon aan wijlen Gary Strickland, werden enkele gastgitaristen uitgenodigd, waaronder Gabe Stillman, Alan Combs II, Al Meck, Steve "Blue Lou" Loukas en Blair Mitcheltree.

Het ruige stemgeluid van Shawn Strickland pakt je al meteen op “Stranger Blues”, waarmee het album opent, vanaf de eerste noten bij de keel en sleept je mee doorheen de song die meer vasthoudt aan de vertolking van Elmore James, dan aan het origineel van Tampa Red. De rustige, maar aangrijpende en erg krachtige ballade “Missin You” -mijn favoriete track- is opgedragen aan niet alleen Gary Strickland, maar aan allen die zijn heen gegaan tijdens de opnamen. Het nummer laat een andere kant van de band horen en bevat mooie, stemmige solo’s van meerdere gast gitaristen. Het zijn “guests” die door Gary's aanstekelijke liefde voor muziek beïnvloed zijn en één, speelde er op Gary’s handelsmerk, Les Paul. Heel vlot rolt er dan het instrumentale “Pb and Jam” uit de boxen, inclusief snedige gitaren en een onstuimige blues harp. “Hadacol” is al een volgend stompend hoogtepunt. Ongeacht het -volgens de kenners van de Strickland clan- een verwijzing is naar de overgrootvader van Shawn, die werkte met de Hadacol Goodwill Caravan, of het verwijst naar de oude grap over het patentgeneesmiddel: "They hadda call it something…", is het een apart aanstekelig oldskool nummer. In “Black Water” zijn Mark Peterson’s drumwerk en de slide-gitaar uitzonderlijk en Sonny Terry’s “Diggin My Potatoes” -de tweede cover op het album- krijgt een meerwaarde door de begeesterde bijdragen van de keys, de wisselende gitaren én, uiteraard Shawn’s ruige stem en gedreven en gevarieerd spel op de mondharmonica. “She’s Gone” is uitgebracht als promo single. Het is een soulvol nummer dat je zo in haar zog meesleurt. “Call Your Mamma” rockt, “Toy for You” is een wat exotisch intermezzo en wie houdt er niet van “Aint Sayin She’s Crazy” aldus Nuff? Er blijft dan nog de afsluiter, “Catfish Blues”. Een klassieker, maar volgens een eigen DMBB-recept gebakken.

‘It is What it is’ van The Dirty Mojo Blues Band is niet alleen een gepast eerbetoon aan een van zijn oprichters, Gary Strickland, maar kort samengevat, een aangenaam en aanstekelig blues/rock album voor een breed publiek. Een aanrader, geniet ervan!

“'It is What it is' by The Dirty Mojo Blues Band is not only a fitting tribute to one of its founders, Gary Strickland, but in brief, a pleasant and catchy blues/rock album for a wide audience. Enjoy!…“ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: THE DIRTY MOJO BLUES BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 01. Stranger Blues [Tampa Red] - 02. Dirty Dog - 03. Missin’ You - 04. PB and Jam - 05. Hadacol - 06. Black Water - 07. My Little Sue - 08. Diggin My Potatoes [Sonny Terry] - 09. She’s Gone - 10. Call Your Mamma - 11. Toy for You - 12. Ain’t Sayin She’s Crazy - 13. Catfish Blues [Robert Petway] / Music/Lyrics by: Shawn Strickland, or as [noted: 1,8,13] © 2021 | Album credits: Shawn Strickland: vocs, harmonica / Mark Peterson: drums / Tim Reinhard: bass / Chris Carithers: guitar / Jimmy Lovchik: keys & Guests guitarists: Gabe Stillman (1,3,10,13), Al Meck (6,11), Allan Combs II (4,9) & Blair Mitcheltree (2,5,7,8)

Discography THE DIRTY MOJO BLUES BAND: It Is What It Is [2021] | Made Cents at the Time [2017] |