ROCK AND ROLL VIXENS #6 - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
 

Label: Koko-Mojo Records

In de recensie van de verzamelplaten “Rock And Roll Vixens #3 & #4” had ik hier al uitgelegd wat de Nederlandstalige vertaling is van het woord ‘vixen’, namelijk: ‘feeks / furie / tang / wijf / helleveeg’. Die niet zo vrouwvriendelijke definitie mag u dan ook meteen overnemen met betrekking tot de vijfde en de hier wat nader toegelichte zesde cd in deze reeks. Want de 25 nummers op dit album werden net als op de vijf voorgaande compilatielbums in de serie ook nu weer ingezongen door zwarte Afro-Amerikaanse R&B-, blues-, soul- en rock’n’roll-zangeressen die hun songs ofwel solo, in een duo of met een groep hebben opgenomen.

Alle liedjes dateren uit de periode tussen begin jaren ‘50 en midden jaren ’60. Twee van de bekendste nummers op dit album hebben we op de video’s meegegeven: “Tough Lover” van Etta James en “Just To Hold My Hand” van Dee Dee Sharp. Beide liedjes werden in de volgende decennia meerdere keren gecoverd door andere artiesten. Net als bij de vorige verzamelplaten vinden we ook hier weer heel wat obscure nummers terug die zelfs de professionele muziekexperten misschien wel voor de eerste keer zullen ontdekken. Die diepe duik in de muffe kelders van de muziekgeschiedenis vinden we nu juist de toegevoegde waarde van dit soort albums waarop al die stokoude songs schitterend werden gedigitaliseerd en geremastered.

Zoals gebruikelijk in die jaren ’50 en ’60 waren de schrijvers van deze door vrouwen gezongen songs haast altijd mannen. En die kerels lieten de dames niet altijd zo vriendelijke teksten zingen, getuige daarvan nummers als “I Shot Mr. Lee” van ‘The Bobettes’, “Don’t Come In Here” van Priscilla Bowman, “I’ll Have To Let You Go” van Sally Stanley, “Baby No No” van Big Memphis Ma Rainey en “You Can’t Stay Here (Step It Up And Go)” van ‘Pearl Reeves And The Conchords’.

Maar er werden natuurlijk ook wel pure liefdesliedjes door deze vaak nog zeer jonge zwarte zangeressen gezongen. Zo zijn er de nummers “I’m With You All The Way” van Dorothy Berry & Jimmy Norman, “Oh So Wonderful” van Roy Brown And Mamie Dell en “Sweet Little Girl” van Lynn Taylor & The Peachettes. In de bij dit album toegevoegde informatie lezen we dat deze cd de zesde in een serie van totaal zeven verzamelplaten is. Dat betekent dus dat we binnenkort nog een 25-tal songs in dit meer dan een halve eeuw geleden door zwarte vrouwen gezongen rock’n’roll-genre te goed hebben en daar zijn wij ook nu weer gewoon héél blij mee.

(valsam)