GUY KING – JOY IS COMING

Artiest info
Website
facebook

Label: IBF Records

GUY KING SHOP

 

“A soulful and inspiring compilation of songs, straight from the heart…“

Gitarist en zanger Guy King is geboren en getogen in Israël. Op zevenjarige leeftijd speelde Guy al klarinet en voor hij tien jaar was werd hij lid van een conservatoriumorkest, een grote bigband. Na een paar jaar klarinet te hebben gespeeld, pakte King op 13-jarige leeftijd eindelijk de gitaar op. Guy King's stijl is beïnvloed door veel jazz, soul en blues en muzikanten waaronder BB King en Albert King. King staat bekend om een ​​ongebruikelijke techniek om de snaren met de zijkant van zijn duim te tokkelen. De manier waarop King zijn gitaar vasthoudt en op de snaren tokkelt, is vergelijkbaar met die van jazzmuzikant Wes Montgomery. King combineert stijlen om zijn eigen stijl te creëren die wordt omschreven als "eclectisch".

Op zestienjarige leeftijd tourde King voor het eerst door de States met een Israëlische zanggroep. Hierna wist hij zeker dat hij naar de VS wilde verhuizen. King moest echter éérst drie jaar verplichte militaire dienst in Israël doen. Slechts twaalf dagen nadat King in 1999 uit het leger werd ontslagen, nam hij op 21-jarige leeftijd zijn gitaar en een koffer en verhuisde hij -"omdat BB King en Albert King daar begonnen…"- naar Memphis, TN. Na een korte tijd in Memphis en New Orleans, belandde hij in Chicago, IL, waar hij zich vestigde om er verder aan zijn muzikale carrière te werken.

In Chicago maakte hij zes jaar als lead gitarist deel uit van de Willie Kent’s Band. Na de dood van Willie Kent (1936-2006) ging King solo verder en met Ben Paterson (orgel) en Linsey Alexander (gitaar) als The Guy King Organ Trio. Hij trad in Chicago op in gerenommeerde clubs (Buddy Guy’s Legends, Andy’s Jazz Club, House of Blues, The Green Mill, Rosa’s Lounge…) en opende voor B.B. King en Buddy Guy. Guy King tourde ondertussen de wereld rond en trad ook al meerdere keren in België op, waarvan ik me zijn optreden tijdens de Southern Blues Night 2018 in Heerlen nog goed herinner.

In 2009 debuteerde King met ‘Livin’ It’ en er volgen er in 2012 nog twee albums. Een akoestisch album ‘By Myself’ en een dubbelalbum met een duidelijke titel: ‘I Am Who I Am And It Is What It Is’. Het dubbelalbum is opgenomen door Pete Galanis in de 3011 Studio’s in Chicago. In het trio speelden naast Guy King ook Mike Schlick (drums) en Ben Paterson (orgel) mee. Wie zijn favorieten en inspiratiebronnen zijn blijkt hier duidelijk uit de tracklist van het album: de mede uitvinder van de bebop Charlie “Bird” Parker, McKinley Morganfield a.k.a. Muddy, songwriter Percy Mayfield (“Hit the Road, Jack”), jazzgitarist John Leslie “Wes” Montgomery, jazzzangeres Billie Holiday, de nog levende jazz legende Kenny Burrell (°1931), maar vooral, de bossa nova van de Braziliaanse songwriter Antônio Carlos a.k.a. Tom Jobim, Stevie Wonder en Ray Charles.

In 2015 tekende King bij Delmark Records en bracht er zijn vierde studio album ‘Truth’ (2016) uit. Op één nummer zingt King een duet met -later zijn vrouw- Sarah Marie Young. Sarah Marie Young aka Sarah Fringero is een bekroonde zangeres, songwriter en muzikante. Ze was een halvefinalist in de Thelonious Monk Competition 2010 en de winnaar van de Montreux Voice Competition 2011, die Quincy Jones jureerde. Ze nam haar eerste album ‘Too Many Februaries’ op in de Balik Farm Studio’s in Zwitserland. In 2014 bracht ze bij het Nederlandse label Snip Records haar tweede album ‘Little Candy Heart’ uit en toerde ze door Europa. Sarah's laatste album ‘Recess’ werd in eigen beheer geproduceerd en uitgebracht in april 2016. Ze is een geweldige zangeres en werkte (uitzonderlijk) al eens met Guy King samen op het Truth-album, op het nummer "My Happiness".

Recent verscheen Guy King’s vijfde album ‘Joy is Coming’. Het is een album met tien tracks, waarvan Guy er zeven -op advies van Buddy Guy- opnieuw schreef samen met de legendarische auteur/songwriter David Ritz (“Sexual Healing” – Brother Ray autobiografie). Als co-producer werkte hij samen met Josh Smith. Twee “Special Guest” moet ik zeker vernoemen: Joe Bonamassa en de zangeres Vanessa Bell Armstrong, maar over haar, straks méér. 

“This album is somewhat of a chapter of my autobiography, both lyrically and musically…”

Al langer rijpten de plannen voor een nieuw album. Via Norman Harris, een bevriend gitarist aan de westkust, ontmoette Guy gitaar master Joe Bonamassa, die met hem de éérste single (en video) “Devil’s Toy” opnam, wat al direct voor 70.000 YouTube-kijkers zorgde. Na contact met de nieuwe eigenaars zou het op het Delmark label uitgebracht worden. De opnames gebeurden met de band waarmee Guy King tijdens het Chicago Blues Festival 2019 speelde. Zijn band bestaat uit Tom Vaitsas (piano, orgel, keyboards), Joshua Ramos (bas), Samuel Jewell (drums, percussie), Marques Carroll (trompet, bugel), Anthony Bruno (tenorsax, bariton sax), Sarah Marie Young, Tina Jenkins, Devin Velez (achtergrondzang.)

Het is vaak de standaard, want ook op ‘Joy is Coming’ is de titelsong de opener. Het is een funky en erg sfeervol nummer, waarin Guy zich nog maar eens als uitstekend zanger en gitarist demonstreert. Over “Devil’s Toy” feat. Joe Bonamassa hadden we het al even. Het is een rustig nummer waarin de kleine gitaar accenten het grote verschil maken. “Choises” is een mooie gevoelige ballade over belangrijke keuzes maken, “Sanity” jazzy en “Hole in My Soul” zowat het meest bluesy nummer. King is ondertussen getrouwd met Sarah Marie Young en ze hebben “a pretty little baby” genaamd Rachel. Over haar gaat “Oh, Sarah”, die op een mooie foto op de achterkant van het album, naast een gitaar lonkt. Na het swingende “Don’t Do It (If You Don’t Want to Do It)” volgt er het tweede gastoptreden. Vanessa Bell Armstrong is een gospelzangeres die in 1983 haar debuutalbum ‘Peace Be Still’ uitbracht. Hier doet ze met Guy King en de band “Up, Up, Up”. “A Prayer for Me” is een dromerige escapade en op “Looking for You” waarmee King afsluit, kijkt hij hoopvol uit naar de toekomst.

Guy King staat er met ‘Joy is Coming’ weer aan de top. Dat hij er weer veel zin in heeft, is hierop dit erg gevarieerd album duidelijk te horen. Een aanrader!

“Guy King is with 'Joy is Coming' back at the top. This very varied album clearly shows that he is looking forward again. Recommended! “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. Joy is Coming – 02. Devil’s Toy, feat. Joe Bonamassa – 03. Choises – 04. Sanity – 05. Hole in My Soul – 06. Oh, Sarah – 07. Don’t Do It (If You Don’t Want to Do It) – 08. Up, Up, Up, feat. Vanessa Bell Armstrong – 09. A Prayer for Me – 10. Looking for You / Music/Lyrics by: Guy King & David Ritz, or as [noted] © 2021 - Produced by: Guy King & Josh Smith | Album credits: Guy King: vocs, guitar / Joshua Ramos: bass / Samuel Jewell: drums, percussion / Tom Vaitsas: piano, organ, keys / Marques Carroll: trumpet, bugel / Anthony Bruno: tenor & baritone sax / Sarah Marie Young, Tina Jenkins, Devin Velez: b-vocs - Feat.: Joe Bonamassa (2), Vanessa Bell Armstrong (8)

Discography GUY KING: 5-Joy is Coming [2021] | 4-Truth | [2016] | 3-By Myself (solo acoustic) [2012] | 2-I Am Who I Am and It Is What It Is (2CD) [2012] | |1-Livin’ It [2009] |

GUY KING SHOP