BOW THAYER – THE ZEN OF SNUG

Artiest info
Website
facebook

 

Bow Thayer is een in Boston, Massachusetts geboren Amerikaanse singer-songwriter, gitarist, banjospeler en multi-instrumentalist door zijn additionele expertise op o.a. mandoline, basgitaar, synthesizers, orgel en piano. Sinds meer dan twintig jaar is hij al actief in de muziek als groepslid van bands als ‘7 League Boots’, het trio ‘Elbow’ (niet de Britse band uit Manchester rond zanger Guy Garvey), ‘Jethro’ en ‘The Benders’ uit Boston. Daarnaast is hij nog eens ook de initiatiefnemer voor het ‘Tweed River Music Festival’ dat in augustus 2021 voor de vijfde keer plaatsvind in zijn huidige woonplaats Stockbridge in de Amerikaanse staat Vermont en waar hij een podium verschaft aan meer dan 25 groepen die muziek spelen in uiteenlopende genres.

In 2008 richtte hij zijn eigen groep op onder de naam ‘Bow Thayer & Perfect Trainwreck’ waarmee datzelfde jaar een titelloze debuutplaat werd opgenomen in de beroemde ‘Levon Helm Studios’ in Woodstock, New York. In 2010 volgde een tweede album dat “Bottom Of The Sky” als titel kreeg en in 2013 werd “Eden” het derde album van deze muzikant en zijn band. Nog een jaartje later verscheen het eerste live-album “Eden: Live At The Chandler” waarop de groep één van hun laatste optredens op plaat liet registreren.

Een andere gave van Bow Thayer is dat hij zijn eigen zogeheten ‘customized’ snaarinstrumenten in elkaar knutselde en commercialiseerde onder de naam ‘Bojotar’. Samen met zijn goede vriend en drummer Jeff Berlin bracht hij in 2016 het album “The Source And The Servant” uit met een verzameling traditionele folk- en delta blues-songs. In de voorbije jaren waren er eveneens nog enkele soloalbums zoals “Sundowser” uit 2015 en “A Better Version Of The Truth” uit 2018.

Over dan maar naar zijn meest recente plaat “The Zen Of Snug” die dezer dagen op de markt zal verschijnen. Hij speelt zijn rol als multi-instrumentalist weer volledig uit op dit elf songs tellende album, maar ook nu toch ook alweer met wat extra instrumentale hulp van Jeff Berlin op drums, Dana Colley - ex-lid van de band ‘Morphine’ - op saxofoon, Jeremy Dryden op basgitaar, Val McCallum - bekend van zijn meespelen bij o.a. Jackson Browne en Lucinda Williams - op elektrische gitaren en ‘Perfect Trainwreck’-collega Chris McGandy op pedal steelgitaar.

Twee van de elf nummers op “The Zen Of Snug” laten we door Bow Thayer spelen in een akoestische live-sessie op de bijgaande video’s: eerst “This Thing Called God”, gevolgd door “Race To Lose”. Als fervente fan van de in 2012 helaas veel te vroeg overleden ‘The Band’-drummer Levon Helm zijn diens muzikale invloeden duidelijk herkenbaar aanwezig in de songs die Bow Thayer op dit album brengt. Dat is o.a. het geval in de openingstrack “Earthling”, delta bluestracks “A Balm In Las Vegas” en “Sins Of Man” maar ook in de wat later volgende nummers “Elinoire” met knap banjospel, “This Thing Called Love” en albumafsluiter “Back To The Source”.

Hij is dan wel nog steeds op zoek naar een breder publiek voor zijn muzikaal werk, maar het zit er volgens ons wel in dat hij dat eindelijk zal weten te bereiken met dit nieuwe album “The Zen Of Snug”. We wensen het hem alvast van harte toe want over de kwaliteit van de songs die hij op deze plaat brengt valt helemaal niets negatiefs op te merken. Mocht u het zich misschien afvragen: ‘Snug’ was de bijnaam van Bow’s goede vriend en muzikant Doug Chase die in 2019 plots overleed. Dit album is dan ook als een muzikaal eerbetoon aan hem opgedragen.

(valsam)

 

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: BOW THAYER
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.