SUITCASE SAM – GOODNIGHT RIVERDALE PARK

Artiest info
Website
facebook

Label: Curve Music

Op de foto van het hoesje van het album “Goodnight Riverdale Park” lijkt het wel alsof de uitvoerende muzikant ‘Suitcase Sam’ één van de vele slachtoffers is geworden van de recente overstromingen in onze contreien. Met het lichaam tot aan de middel in de rivier en de akoestische gitaar angstvallig net boven het water houdend lijkt het of deze Canadese muzikant uit Toronto, Ontario profetische inzichten had in wat er op deze aardbol allemaal te gebeuren staat, maar het zou natuurlijk ook wel eens puur toeval kunnen zijn.

Whatever! “Goodnight Riverdale Park” is een wel heel speciaal kinkende plaat van deze ‘Suitcase Sam’, een 32-jarige singer-songwriter die op zijn paspoort de toch veel minder aantrekkelijke naam Leon Stanislaus Czologosz heeft staan. In 2010 debuteerde hij op plaat met de EP “Get It To Go” die in 2019 na een wissel van platenlabel opnieuw op de markt werd gereleased. Tussendoor verscheen een tweede EP die “Waiting On A Train” getiteld was. Dat heruitgeven is nu trouwens ook het geval voor “Goodnight Riverdale Park” dat oorspronkelijk in Canada al in 2019 werd uitgebracht en nu dankzij het succes van de op de eerste video te horen song “Frankie And Me” een tweede kans krijgt op de internationale platenmarkt.

Intussen is er ook al een tweede single uit deze plaat getrokken met het nummer “Edge Of Town” dat u op de tweede video ter beluistering wordt aangeboden. ‘Suitcase Sam’ heeft in de voorbije jaren het podium mogen delen met sterren als Courtney Barnett, Benjamin Booker en Elliott Brood. Op dit album krijgt hij instrumentale bijstand van virtuoos pianist Marlon Chaplin en van diverse leden van ‘The Lemon Bucket Orchestra’, een door de groep zelf gedefinieerde Canadese ‘Balkan-Klezmer-Gypsy-Party-Punk Super Band’ die hier excelleert in het geheel instrumentale ragtime-nummer “The Maple Leaf Stomp”.

Maar de meeste door ‘Suitcase Sam’ voor dit album geschreven nummers mogen er ook best zijn, zoals opener “Growing Up” en “Friday Afternoon” waarin het nasale stemgeluid van deze artiest sterk bepalend is. Onze favoriete songs uit deze plaat zijn echter de countryballads “Morning Mail” en het zeemzoete “My, Oh My”, de honky-tonk-song “Edge Of Town” en “Honey I Know”.

Dat Mississippi John Hurt of Jimmie Rodgers muzikanten zijn die hem bij zijn eigen werk sterk hebben beïnvloed kunnen we o.a. horen in het nummer “The Grand Trunk Pacific Coast Railroad” en in de bluesy afsluiter “Tattered Shoes”. Een ander opvallend kenmerk van zijn werk is de aanwezigheid van donkere maar vaak zeer grappige en absurde humor in de songteksten. Fans van bluesartiesten zoals ‘Seasick Steve’ zullen hun favoriete gading zeker ook wel kunnen vinden bij deze ‘Suitcase Sam’.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: SUITCASE SAM
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.