MARIA SHIEL – FIRE IN THE SEA!

 

Eind mei 2020 verscheen de EP “Ebb Of The Wave” van de Ierse folkzangeres en songschrijfster Maria Shiel uit Galway in het westen van Ierland. Naast de wondermooie titeltrack die u op de bijgaande video kunt beluisteren stonden er nog twee andere songs op dat minialbum, te weten countryrocker “Call Home” en de heerlijk melodieuze folkballad “Desert Child”. Dezer dagen komt haar eerste full-cd “Fire In The Sea!” uit met daarop 11 zelfgeschreven liedjes waaronder ook de drie songs van de net vermelde EP.

Bij het starten van de nieuwe cd horen we echter eerst een tijdje het geluid van ruisende zeegolven om er meteen daarna in te vliegen met het swingende nummer “Calling Me Back” dat als nieuwe single zal worden gelanceerd en dat te horen is op de tweede audiovideo bij deze recensie. Op deze song speelt multi-instrumentalist Steve Wickham van de Ierse folkrockformatie ‘The Waterboys’ mee. Hij speelde ook op viool mee bij de klassieker “Sunday Bloody Sunday” van ‘U2’ uit 1983 en is eveneens te horen op albums van o.a. ‘The Hothouse Flowers’, Elvis Costello en Sinéad O’Connor.

Maria Shiel is sinds 2011 ook de eigenares van het in Galway gevestigde Ierse platenlabel ‘Kyo Records’ waarop ze haar debuutplaat heeft uitgebracht. Begin jaren 2000 richtte Maria Shiel de rootsy hip hop-formatie ‘Guava’ op waarmee ze voorprogramma’s mocht verzorgen voor o.a. Glen Hansard en Damien Rice. Toen ze haar eigen label opstartte bracht ze ook elektronische songs uit onder het pseudoniem ‘MS44’.

Maar onder haar eigen naam verscheen ze pas in 2015 op de platenmarkt met de release van een eerste EP “Star”. Het traditionele Ierse instrumentale folklied “Gairm Na Gaoithe/Call Of The Wind” dat enkel akoestisch op fluit wordt gespeeld vormt de brug tussen het eerste en het tweede deel van dit bijzonder fris en opgewekt klinkende album. Haar talent als songschrijfster is te horen in zowat alle tracks op “Fire In The Sea!” maar in het bijzonder “Bedrock And Waterline”, het swingende “Broken Road”, het melancholische “Chant” en onze tip voor een volgende single “Photograph” weten ons naast de reeds eerder vermelde songs zeer positief te bekoren.

De inspiratie voor de liedjes op de cd “Fire In The Sea!” zocht Maria Shiel bij de Atlantische Oceaan, de brug tussen de folkmuziek van Ierland en de Americana en country-sound van Amerika waarbij ze de invloeden uit deze genres op subtiele wijze in mekaar laat overvloeien. Het leverde een uitstekende eerste volwaardig album op dat ons alleen maar met grote belangstelling doet uitkijken naar wat er in de toekomst nog allemaal van dit grote Ierse talent op plaat zal worden uitgebracht.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Kyo Records

video