STARITSA - KLYUKVA

Staritsa is niet alleen een stad aan de Wolga, het is ook de naam waaronder het duo Oleg en Natalia Soldatkin opereert. Hun bandnaam kwam een tijdje geleden voor het eerst bij ons opduiken, toen het Duitse CPL-Music een dubbele compilatie-CD uitbracht onder de titel “Folk & Great Tunes from Russia” uitbracht. Daar stonden toen “Khodil Ghospod” en “Protiv Testevan Dvora”, twee tracks van het duo, die van de ep “Protiv Testeva Dvora” geplukt waren en die nu ook hun debuut-CD sieren.

Het duo woont in de zogeheten “Charnozem”-regio, die haar naam ontleent aan de pikzwarte aarde, die de regio typeert en ze waren al enige tijd bezig, zij het op semi-professionele basis, met het verzamelen en “moderniseren” van volkswijsjes uit verschillende Russische regio’s. Dinds is het gebruikelijk dat liederen a cappella gezongen worden en de Soldatkins gingen die nummers instrumentaal aankleden, zij het in het begin vrij sober: gitaar en hooguit wat percussie. Dat volstond alleszins om de aandacht te trekken van de grote Daryana Antipova, schrijfster, percussioniste, producer en vooral drijvende kracht achter “Vedan Kolod”, een muzikaal ensemble waarvan later zal blijken dat het de Russische folk op de wereldkaart heeft gezet.

Antippova was ook betrokken bij de programmatie van het “Tavrida Art”-festival, een soort showcase-beurs-annex-wedstrijd. Zij nodigde het duo uit en die gingen in allerijl op zoek naar zes nummers om hun set aldaar netjes in te vullen. Dat leverde een overwinning op en toen was de trein meteen vertrokken: de vier track-EP, die ik hierboven vermeldde werd binnen de maand opgenomen en via Bandcamp en Soundcloud verspreid, zodat het duo iets in hnanden had om te kunnen kandideren bij de Russische “World Music Awards”, alweer een organisatie van Antipova, die het CPL-label informeerde en voilà: de trein was niet meer te stoppen.

Voor de debuut-CD werd Antipova aangezocht -ik volg sinds een tijdje de Russische muziek van redelijk dichtbij en vraag me af waar die vrouw eigenlijk niét bij betrokken is- om de rol van producer op te nemen en samen met het duo ging zij dus aan de slag met tien “nieuwe” nummers: gebaseerd op bestaande liederen en oude opnames daarvan. Spontaan ontstonden programmeerbare ritmes en daar bovenop ging het duo begeleidende partijen uitwerken voor verschillende instrumenten. Dat maakt van deze plaat een heel fijn ding: gebaseerd op traditie, maar aangekleed met de mogelijkheden van vandaag, moet deze plaat erin slagen de brug te slaan tussen de generatie van de bedenkers en die van de luisteraars van vandaag.

Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken: Staritsa is over een paar jaar een naam die bij iedereen die met wereldmuziek en folk bezig is, als een klok zal klinken. Zo’n gewaagde voorspelling is dat niet: je hoeft maar een paar keer te luisteren naar dit debuut en je weet genoeg!

(Dani Heyvaert)

Artiest info
Website  
 

Label: CPL-Music