EMILY BROWN – A FISH OF EARTH

Twee jaar geleden maakten we hier kennis met de Californische zangeres en songschrijfster Emily Brown dankzij de release van haar album “Bee Eater”. We hadden haar echter ook al in 2010 gehoord in een knap duet met Lucas Dawson bij diens liedje “Goodbye” uit het album “Another Way To Say Goodbye”. Alvorens haar solocarrière te beginnen maakte Emily Brown ook nog deel uit van twee folk-popgroepen ‘Book On Tape Worm’ en ‘Porch Lights’ en tourde ze met de folkformatie ‘The National Parks’.

Voor “Bee Eater” had zij alle tien nummers zelf van tekst en muziek voorzien en in de recensies leverde die plaat haar vergelijkingen op met het werk van o.a. Fiona Apple en Joni Mitchell. Deze 29-jarige dichteres en zangeres uit Oakland met een indrukwekkend vocaal bereik komt nu op de proppen met een opvolger voor “Bee Eater” in de vorm van een nieuwe studioalbum dat “A Fish Of Earth” als titel kreeg. Op die plaat brengt ze elf nieuwe songs waarvoor ze opnieuw alle credits voor de compositorische prestaties opeist.

Emily Brown heeft haar hele jeugd doorgebracht onder de strenge regels en de controle van de conservatieve Mormoonse kerkgemeenschap waarin de rol van de vrouw beknot wordt tot zelfontkenning, moederschap en een vroom leven als trouwe echtgenote. Het was dankzij haar grootmoeder dat ze toch piano leerde spelen en kennis kon maken met de wereld van de kunst waarin ze zelf zo graag wilde opereren, o.a. door haar werk als dichteres en muzikante dat tot een volle ontbolstering heeft geleid.

Voor dit nieuwe album werkte Emily Brown nauw samen met producers-arrangeurs Bly Wallentine en Stuart Wheeler uit Utah. Zij hebben haar originele songontwerpen bewerkt en omgevormd tot wat er nu te horen is op het album “A Fish Of Earth”. Hoe dat klinkt kunt u beluisteren op de twee bijgaande audiovideo’s van de nummers “Traipsing” en “Amen Amen” die op de tracklijst van dit album staan. Met een aantal muzikanten uit Salt Lake City werd in de opnamestudio een uitgebreide orkestratie aan de songs gekoppeld waardoor deze plaat zich uiteindelijk toch wel behoorlijk weet te onderscheiden van zijn voorganger “Bee Eater”.

Songs als “Baby Wanting” en het naar haar huwelijk verwijzende “Mrs. Arnolfini” refereren nadrukkelijk naar haar privéleven, terwijl andere tracks als “I Get The Feeling”, “Lonely Habits”, “Marianne”, het 8 minuten durende “I Haven’t Been Through Any Of That” en het 9 minuten durende “But You Might Rise” eerder gebaseerd lijken te zijn op haar ongebreidelde dichterlijke fantasie bij het songschrijven. Wie houdt van de akoestische folksongs van iemand als Joni Mitchell of van de etherische zangpartijen van een Kate Bush of Joanna Newsom zal zeker ook wel zijn gading kunnen vinden op dit album “A Fish Of Earth” van Emily Brown.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Song Club Records

video