CATHERINE BRITT – HOME TRUTHS

De 36-jarige countryzangeres Catherine Britt werd geboren in Newcastle, New South Wales, Australië maar ze verhuisde in 2004 naar Nashville, Tennessee waar ze in 2008 opnieuw vertrok richting Australië. Haar heen en weer gereis tussen die twee landen leverde haar hitsucces op in beide landen met drie top 40-singles in de countryhitlijsten in Amerika en in haar thuisland blikt ze al terug op zeven studioalbums met “Boneshaker” uit 2016 als laatste release en “Dusty Smiles And Heartbreak Cures” uit 2001als debuutplaat.

Begin 2015 kreeg deze moeder van twee kinderen de diagnose borstkanker en moest ze geopereerd worden en chemotherapie ondergaan. Maar nu lijkt ze daarvan helemaal genezen te zijn want ze komt dit jaar met een nieuw album dat de titel “Home Truths” kreeg. De twaalf nummers voor deze plaat werden opgenomen in de ‘Hillbilly Hut Studio’ in Central Coast, New South Wales, Australië.

Daar kreeg Catherine Britt voor die plaatopname de instrumentale hulp van een hele reeks topmuzikanten uit Australië en Amerika, zoals o.a. bassist Jeff McCormack, drummer Steve Fearnley, de Australische countryzanger Lee Kernaghan met wie ze het zachtjes rockende duet “Country Fan” opnam en de Amerikaanse country- en bluegrasszanger en songschrijver Jim Lauderdale die met haar meezingt op de countryballad “Hard To Love”.

Alle songs op “Home Truths” werden door Catherine Britt geschreven, vaak alleen maar soms ook met compositorische bijstand van collega-songschrijvers. Zo schreef ze samen met Gareth Hudson de openingstrack “I Am A Country Song” die als eerste single werd uitgebracht en die u op de eerste video kunt beluisteren. De tweede video biedt u ook de tweede song van deze plaat aan met de swingende countryrocker “Fav’rit Song” die ze samen met Sam Telford en Will Cuming componeerde. Haar persoonlijke ervaringen als moeder en als dochter heeft ze op emotionele wijze vertaald in de respectievelijke nummers “Gonna Be Mumma” en de melancholische ballad “Mother”.

Dat haar eigen muzikale idolen te vinden zijn bij o.a. Dolly Parton, Loretta Lynn en Hank Williams zal u niet verbazen als u naar de vaak persoonlijke songs luistert die Catherine Britt op “Home Truths” brengt, want hun countryinvloeden zitten verweven in deze liedjes waarin zij haar hart en ziel in de doorleefde uitvoering heeft gelegd. Vooral de typische snik in de stem van countryzangeressen lijkt op dit album wel erg vaak op die van Dolly Parton, maar dat zal Catherine wel al vaker gehoord hebben.

(valsam)
“With a typical country voice reminiscing of Dolly Parton, the Australian singer-songwriter Catherine Britt has now released her eighth record called “Home Truths”. It contains country rock songs, duets with Lee Kernaghan and Jim Lauderdale and a few very personal stories about her life as mother of her children and as daughter of her mother.“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Beverley Hilbilly Records

Info: Hemifran

video