SUSAN ANDERS – 13 WOMEN

Susan Anders is een in Berkeley, Californië geboren maar nu in Nashville, Tennessee woonachtige zangcoach voor heel wat artiesten die succes nastreven in Nashville maar ook vanuit San Francisco en Los Angeles. Ze organiseert zangworkshops en ze is zelf ook actief als zangeres en songschrijfster en ze schrijft sinds vele jaren ook artikels voor muziekmagazines. Haar verhalende folksongs verschenen eerder op vijf albums die ze uitbracht met haar toenmalige groep ‘Susan’s Room’ en nadien ook een plaats kregen op haar soloplaten die ze sinds 2005 heeft uitgebracht: “Release” uit 2005, “Swimmer” uit 2010 en “Loop De Loop” uit 2016.

Daar komt begin maart 2021 een vierde soloalbum bij in de vorm van “13 Women”, een plaat met dertien liedjes die ze schreef met evenveel uitzonderlijke Amerikaanse vrouwen als inspiratiebron. Het album komt in maart op de markt omdat dan de ‘Women’s History Month’ zal worden gehouden in de Verenigde Staten. De dertien vrouwen die aan de basis liggen van deze liedjes hebben allemaal iets betekend in de Amerikaanse geschiedenis. Zo is er de zwarte danseres-zangeres en activiste Josephine Baker in de song “A Little More From Josephine”, auteur en activiste Helen Keller in het nummer “Just Give Me Everything” (zie 1e video) en Amelia Earhart, de eerste vrouw die een transatlantische vlucht maakte van Newfoundland naar Frankrijk in 1932 en die hier geëerd wordt in de song “What A Woman Can Do”.

Het zijn echter niet altijd beroemde vrouwen die Susan Anders hebben geïnspireerd voor deze liedjes op “13 Women”. Zo ligt een zekere Sarah Wildes aan de basis voor de song “Spell” (zie 2e video) die als eerste single uit dit album werd getrokken. Zij werd beschuldigd en veroordeeld als heks waardoor ze in 1692 ter dood werd veroordeeld en werd opgehangen. Een andere vrouw die dienst deed als inspiratie voor het nummer “You Healed Me” is Henrietta Lacks van wie in 1952 zonder haar toestemming hersencellen werden weggenomen om als medisch onderzoeksmateriaal te dienen in de strijd tegen polio en HPV (= humaan papillomavirus dat wratten veroorzaakt) en voor de ontwikkeling van vaccins tegen deze ziektes.

Nog een andere geselecteerde dame was Rosie The Riveter voor de song ‘Girl You Never Knew”. Zij staat symbool voor de vele vrouwen die het werk van de mannen overnamen toen die in de Tweede Wereldoorlog naar het front trokken. Julia Morgan was de eerste vrouwelijke architecte in Californië die honderden gebouwen ontwierp en liet bouwen, zoals het befaamde ‘Hearst Castle’, de inspiratiebron voor de song “Castles”. En de eerste vrouwelijke tatoeëerder van Amerika was Maud Stevens Wagner aan wie Susan Anders het nummer “Under Your Skin” opdraagt.

Dat deze singer-songwriter geen zinloze liefdesliedjes brengt op dit album maar weloverwogen themasongs zal intussen al wel duidelijk zijn door al het bovenstaande. Indien u echter nog wat meer wilt vernemen over de dertien vrouwen die aan de basis van de liedjes op deze plaat liggen, dan verwijzen we u voor de boeiende verhalen graag door naar de website ’13 Women.com’.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Zanna Discs

video