RICKY NELSON – A TEENAGE IDOL: ALL THE HITS 1957-1962

Rock’n’roll-zanger Ricky Nelson werd als Eric Hilliard Nelson in Teaneck, New Jersey geboren op 8 mei 1940 en hij stierf op 45-jarige leeftijd op oudejaarsavond van 1985 door een vliegtuigcrash toen hij van Guntersville, Alabama naar Dallas, Texas vloog voor een optreden. Hij speelde zelf op klarinet en op drums als tiener en leerde op gitaar te spelen om zijn rockabilly-idolen van ‘Sun Records’ te kunnen imiteren, vooral Carl Perkins goldt met zijn hit “Blue Suede Shoes” als het grote voorbeeld van hoe Ricky Nelson een grote muziekvedette zou kunnen worden.

Toen hij zijn 21e verjaardag vierde besloot hij om de ‘y’ aan het einde van zijn voornaam te laten wegvallen en verder door het leven te gaan als Rick Nelson. Hij was getrouwd van 1963 tot aan zijn scheiding in 1982 en werd vader van vier kinderen. Hij werd postuum opgenomen in de ‘Rock And Roll Hall Of Fame’ in 1987 en ook in de ‘Rockabilly Hall Of Fame’. Daarenboven kreeg hij voor zijn acteurswerk ook een ster op de beroemde ‘Hollywood Walk Of Fame’.

Op de verzamelplaat “A Teenage Idol: 1957-1962” die door het Britse retrolabel ‘Jasmine Records’ werd uitgebracht krijgen we dus liedjes van Ricky en Rick Nelson te horen uit de vijf jaren die nadien de meest succesvolle periode van zijn muzikale carrière bleek te zijn. Naast zanger was hij trouwens ook actief als acteur in allerlei televisieseries en films zoals in de westernklassieker ‘Rio Bravo’ waarin hij naast legendarische acteurs als Dean Martin en John Wayne speelde.

In totaal slaagde Ricky Nelson er in om 53 liedjes in de Amerikaanse hitparades te laten belanden. Zijn allereerste plaatje maakte hij in 1957 met een cover van de song “I’m Walkin’” van Fats Domino. Bij de bekende songs uit de serie hits hoorden top 10-nummers als “Be-Bop Baby”, “Poor Little Fool” (video 1), “Travelin’ Man”, “Never Be Anyone Else But You”, “A Teenager’s Romance”, “You Are The Only One” (video 2), “It’s Up To You” (video 3) en zijn grote wereldhit “Hello Mary Lou” uit 1961.

Bij de 34 nummers die op deze verzamelplaat staan zal u geen enkel zelfgeschreven song kunnen vinden. Dat werd namelijk voor hem gedaan door songschrijvers als Johnny Burnette, Jerry Fuller en vooral Baker Knight. Ricky Nelson coverde tijdens zijn carrière wel heel wat liedjes die we in de versie van andere artiesten kennen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. “Have I Told You Lately That I Love You?”, het later door Shakin’ Stevens tot hit gezongen “It’s Late”, “Yes Sir, That’s My Baby” en de traditional “Summertime” die George Gershwin in 1934 componeerde voor de opera ‘Porgy And Bess’.

Vanaf midden jaren ’60 begon Rick Nelson steeds meer in de richting van de countrymuziek te bewegen, maar het was pas in 1970 toen hij terug in de hitlijsten belandde met een cover van Bob Dylan’s nummer “She Belongs To Me”. In 1972 deed hij zijn allerlaatste intrede in de hitparade met zijn zelfgeschreven song “Garden Party”, een liedje dat uit frustratie en woede ontstond nadat hij op het podium werd uitgefloten tijdens een optreden in ‘Madison Square Garden’. Het gaat over een imaginair feestje in New York waarbij hij vele van zijn grote muziekidolen zoals Chuck Berry, Bo Diddley, John Lennon, George Harrison en Bob Dylan had ontmoet.

(valsam)

 

 

 

Track Listing:
1. I'M WALKIN'
2. A TEENAGER'S ROMANCE
3. YOU'RE MY ONE AND ONLY LOVE
4. BE-BOP BABY
5. HAVE I TOLD YOU LATELY THAT I LOVE YOU?
6. STOOD UP
7. WAITIN' IN SCHOOL
8. BELIEVE WHAT YOU SAY
9. MY BUCKET'S GOT A HOLE IN IT
10. POOR LITTLE FOOL
11. LONESOME TOWN
12. I GOT A FEELING
13. SOMEDAY
14. NEVER BE ANYONE ELSE BUT YOU
15. IT'S LATE
16. JUST A LITTLE TOO MUCH
17. SWEETER THAN YOU
18. I WANNA BE LOVED
19. MIGHTY GOOD
20. YOUNG EMOTIONS
21. RIGHT BY MY SIDE
22. I'M NOT AFRAID
23. YES SIR, THAT'S MY BABY
24. YOU ARE THE ONLY ONE
25. MILK COW BLUES
26. TRAVELIN' MAN
27. HELLO MARY LOU
28. A WONDER LIKE YOU
29. EVERLOVIN'
30. YOUNG WORLD
31. SUMMERTIME
32. TEENAGE IDOL
33. IT'S UP TO YOU
34. I NEED YOU

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video