THE SKYLINERS – VOICES IN HARMONY 1958-1962

Uit het ruime aanbod van nieuwe releases door het Britse retroplatenlabel ‘Jasmine Records’ voor de maand januari 2021 hebben we ons oog laten vallen op het album “Voices In Harmony 1958-1962”, een verzamelalbum met 26 nummers gebracht door de Amerikaanse doo-wop-formatie ‘The Skyliners’ uit Pittsburgh, Pennsylvania.

Zoals u uit de albumtitel kan afleiden lag de kracht van deze groep in de harmonieuze samenzang tussen de vijf leden met elk een aparte toonaard in de stem. Leadzanger was Jimmy Beaumont, Jackie Taylor was gitarist en basstem, Joe Verscharen zong met baritonstem, Wally Lester was de tenor in het gezelschap en de enige dame Janet Vogel beschikte over een engelachtige sopraanstem.

De groep ‘The Skyliners’ ontstond in 1958 na een fusie tussen de leadvocalisten van drie andere muziekformaties uit Pittsburgh, met name ‘The Crescents’, ‘The Montereys’ en ‘The El Rios’. Hun allereerste opname “Since I Don’t Have You” werd meteen ook de grootste hit uit hun carrière, maar gelukkig volgde er toch nog een hele serie andere opnames die nu op dit compilatiealbum werden gebundeld.

Ondanks het gegeven dat alle vijf leden van ‘The Skyliners’ blank waren konden ze met het nummer “Since I Don’t Have You” toch doorbreken tot aan de top van de voornamelijk uit zwarte artiesten samengestelde ‘Billboard R&B Charts’. Ook hun daaropvolgende nummers waren vrij succesvol met als uitschieters “This I Swear”, “It Happened Today”, “How Much” en “Pennies From Heaven”. Ook enkele door hen gecoverde songs kenden later nog succes in de versie van anderen, zoals “Zing Went The Strings Of My Heart” (‘The Trammps’), “The Door Is Still Open To My Heart” (Dean Martin) en “Three Coins In The Fountain” (‘The Four Aces’ en Frank Sinatra).

Het vertrek van leadzanger Jimmy Beaumont die aan een solocarrière begon luidde in 1962 het einde in van de successen voor ‘The Skyliners’ en eind 1966 werd er een definitief punt achter het voortbestaan van deze formatie geplaatst. Toch is hun bijdrage aan de muziekgeschiedenis en vooral aan het ‘doo-wop’-genre niet te verwaarlozen en dus zijn de nu heruitgebrachte songs op deze verzamelplaat daartoe toch een zeer gewaardeerde bijdrage.

(valsam)

 

 

 

Track Listing :

1. SINCE I DON'T HAVE YOU
2. ONE NIGHT, ONE NIGHT
3. THIS I SWEAR
4. TOMORROW
5. IT HAPPENED TODAY
6. LONELY WAY
7. IF I LOVED YOU
8. WARM
9. WHEN I FALL IN LOVE
10. TIRED OF ME
11. ZING WENT THE STRINGS OF MY HEART
12. I CAN DREAM CAN'T I
13. HOW MUCH
14. LORRAINE FROM SPAIN
15. PENNIES FROM HEAVEN
16. I'LL BE SEEING YOU
17. HAPPY TIME
18. BELIEVE ME
19. I'LL CLOSE MY EYES
20. THE DOOR IS STILL OPEN
21. CLOSE YOUR EYES
22. OUR LOVE WILL LAST
23. EVERYONE BUT YOU
24. THREE COINS IN THE FOUNTAIN
25. COMES LOVE
26. TELL ME

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video