THE SPACE AGE TRAVELLERS – SPACEOLOGY

Bij het horen van de groepsnaam ‘The Space Age Travellers’ zijn we al snel geneigd om daar iets internationaals aan te koppelen. Het is echter de naam van de Nederlandse gelegenheidsformatie rond singer-songwriter en multi-instrumentalist BJ (Bart-Jan) Baartmans, bassist Gerco Aerts en drummer Sjoerd van Bommel. Ze hebben net een heel mooi album heeft uitgebracht onder de titel “Spaceology”, de opvolger van het eind 2018 verschenen album “@Ventures In The Shadows”.

Op die nieuwe plaat staan dertien volledig instrumentale nummers die BJ Baartmans allemaal heeft gecomponeerd en in zijn ‘Studio Wild Verband’ in Boxmeer heeft opgenomen met zijn twee andere bandleden. Onze eerste reactie na het horen van deze nummers was er een van reflectie of een ‘flash back’ naar de instrumentale groepen uit de jaren zestig waarbij gitaristen als Les Paul en Duane Eddy of gitaargroepjes als ‘The Ventures’, ‘The Tornados’ en ‘The Shadows’ hun nummers in deze stijl uitbrachten.

Qua sound variëren de tracks op “Spaceology” tussen jive, jazz, rock’n’roll en spaghettiwestern-geluiden. Men zou deze volledige plaat eigenlijk zonder problemen als soundtrack bij één of andere film kunnen inzetten. Voor het spaghettiwestern-genre zouden dat de vrolijk swingende nummers “Run Billy Run”, “Cobra” (zie live-uitvoering op video 2) en “Spaghetti Surf Suite” zijn en voor een retro-dansfilm selecteren we graag “Diminished”, ragtime-nummer “Spaceology”, “Green Sofa Waltz” en de rock’n’roll-tracks “Firebird” en “Tornado”. Als het er in zo’n film een beetje mysterieuzer aan toe zou gaan zorgen de tracks “1001 Nights Suite”, “Boulevard” en “Slowbird” daarbij ongetwijfeld sfeervol voor de nodige muzikale ondersteuning.

We dachten eigenlijk niet dat dergelijke nummers nog gemaakt zouden worden in de jaren 2020-2021, maar anderzijds zien we ook niet in waarom dat niet het geval zou mogen zijn. Deze gitaarklanken zijn tijdloos en kunnen altijd plezieren en ten dans uitnodigen. Dus plaatsen we hier graag een grote pluim op de hoed van duivel-doe-al BJ Baartmans, de drijvende kracht achter dit knappe muzikale project.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Continental Record Services

video