EELS – EARTH TO DORA

 

De Amerikaanse rockformatie ‘eels’ rond singer-songwriter en multi-instrumentalist Mark Oliver Everett uit Los Angeles, Californië heeft sinds de oprichting van de groep in 1991 in totaal 17 platen opgenomen en uitgebracht. Typerend voor ‘eels’ is dat er vele hondstrouwe fans te vinden zijn voor het werk van ‘E’ zoals deze muzikant zich op het podium laat noemen, maar anderzijds zijn er ook heel wat mensen die zijn vaak mistroostige en gitzwarte songs maar niets vinden. Wij behoren sinds lang tot die eerste categorie wat zich uit in de uitgebreide verzameling van zijn albums die in onze platencollectie werden opgenomen.

Toegegeven, bij al die albums zijn er inderdaad wat mindere te vinden, maar het toch indrukwekkende oeuvre van Mark Oliver Everett bevat ongetwijfeld ook heel wat klassiekers die hun permanente plaats in de muziekgeschiedenis meer dan verdienen. Zo is de verzamelaar “Meet The eels: Essential eels 1996-2006” een album met dvd dat in ieders verzameling thuishoort, net als de platen “Hombre Lobo – 12 Songs Of Desire” uit 2009, “Souljacker” uit 2001, “Shootenanny!” uit 2003 en “The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett” uit 2014.

Zonder enige twijfel mag u daar nu zijn meest recente dertiende studioalbum “Earth To Dora” aan toevoegen. De twaalf zeer melodieuze tracks op die plaat tonen aan dat deze artiest nog lang niet uitgezongen is. Het begint op dit album al meteen met een heuse parel “Anything For Boo” (zie lyrics video), gevolgd door single “Are We Alright Again” dat u op de eerste video kunt beluisteren. De keuze om als eerste single uit dit nieuwe album te worden getrokken was echter weggelegd voor de song “Baby Let’s Make It Real” met de intieme ballad “Who You Say You Are” op de B-zijde.

De voor ‘eels’ gebruikelijke songthema’s als onbeantwoorde liefde, zelfmedelijden, familierelaties en de dood zitten ook nu weer in de meeste songs op deze plaat vervat. Nummers als albumtiteltrack “Earth To Dora”, “Dark And Dramatic”, het obscure “Are You Fucking Your Ex”, “The Gentle Souls”, “Of Unsent Letters”, “I Got Hurt” en “OK” doen daarbij opnieuw dienst als muzikaal vehikel om al deze boodschappen naar buiten te brengen.

Alle nummers werden geschreven en opgenomen voor de uitbraak van de Covid-19-pandemie. De muzikanten die aan het componeren en aan de opname hebben meegewerkt waren ‘The Chet’ (aka Jeff Lyster) op gitaar, ‘Knuckles’ (aka Derek Brown) op drums, ‘Koool G Murder’ (aka Kelly Logsdon) op basgitaar, ‘P-Boo’ (aka Mike Sawitzke) op gitaar en ‘E’ (aka Mark Oliver Everett) op gitaar en als zanger bij alle songs. Zoals hierboven al aangehaald willen we de aanschaf van deze zeer knappe ‘eels’-plaat warm aanbevelen. Het is een album dat heel zalvend zal werken bij al de pijn en verdriet die de noodgedwongen eenzaamheid rond de coronacrisis dezer dagen bij ons allen teweegbrengt.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: E-Works Records
distr.: PIAS

video