MY MORNING JACKET – THE WATERFALL II

De Amerikaanse rockgroep ‘My Morning Jacket’ werd in 1998 opgericht in Louisville, Kentucky door singer-songwriter Jim James die op die manier zijn akoestische songcomposities wist om te zetten in prachtige rockplaten. In de eerste bezetting van de formatie waren zijn neef Johnny Quaid op gitaar, Tom Blankenship op basgitaar en J. Glenn op drums de andere leden van ‘My Morning Jacket’. Hun debuutalbum “The Tennessee Fire” uit 1999 kon nog maar op beperkt bijval rekenen in Amerika maar scoorde wel goed in de Benelux. Diens opvolger “At Dawn” uit 2001 waarvoor Jim James de zangpartijen opnam in een zwaar echoënde graansilo was echter een doelgericht schot in de roos.

Ook de daaropvolgende albums “It Still Moves” uit 2003, “Z” uit 2005, “Evil Urges” uit 2008 en “Circuital” uit 2011 waren geliefd bij de inmiddels uitgebreide schare fans van Jim James en zijn band. Daarna stortte de charismatische frontman van ‘My Morning Jacket’ zich even op de ontwikkeling van een solocarrière die een paar albums opleverde. Maar naast enkele muzikale samenwerkingen met o.a. Elvis Costello en Marcus Mumford en een bijdrage aan het muzikale project ‘Monsters Of Folk’, een supergroep met Conor Oberst en Mike Mogis van ‘Bright Eyes’, Will Johnson van ‘Centro-Matic’ en M. Ward, bleef zijn werk voor en bij ‘My Morning Jacket’ toch primeren.

In 2015 verscheen het zevende groepsalbum “The Waterfall” waarvoor de band zeer terecht een nominatie voor ‘Grammy Award For Best Alternative Music Album’ wist te bemachtigen. Voor die plaat werden in totaal 24 nummers opgenomen waarvan er uiteindelijk toch maar tien op “The Waterfall” zijn beland. Daarna volgde een uitgebreide wereldtournee waarvoor de groep tot een kwintet was uitgegroeid met naast Jim James ook gitarist Carl Broemel, keyboardsspeler Bo Koster, old-time bassist Tom Blankenship en drummer Patrick Hallahan op het podium.

Van de nummers die niet op “The Waterfall” uit 2015 werden geplaatst zijn er nu tien gebundeld als tracks voor een nieuwe achtste studioplaat die “The Waterfall II” als titel kreeg. Het zijn voornamelijk ballads waarvoor de countrysound aan de basis heeft gelegen en dat levert alweer een dijk van een album op. Intussen zijn de nummers “Spinning My Wheels”, “Magic Bullet” en “The First Time” (zie 2e video) al als singles uitgebracht en we tippen op de tracks “Feel You” (zie 1e video), het catchy “Run It” en de akoestische ballad “Welcome Home” om binnen afzienbare tijd diezelfde weg in te slaan. In afwachting van heel nieuw werk op een reeds aangekondigde nieuwe studioplaat van ‘My Morning Jacket’ is het beluisteren van “Waterfall” en “Waterfall II” een zeer warm aan te bevelen bezigheid.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: ATO Records
distr.: PIAS

video