THE 14 JAZZ ORCHESTRA - CARTOON BEBOP

Leider, arrangeur en producer Dan Bonsanti zwaait de scepter over The 14 Jazz Orchestra, een 13 koppige band uit Florida (VS). De bezetting bestaat uit 4 saxen/houtblaas instr., 2 trombones, 3 trompetten, gitaar, bas, piano/keyboard en drums. Bonsanti is een saxofonist , hij studeerde af aan de University van Miami en speelde daarna met big bands zoals het Stan Kenton Orch., Doc Severinsen, maar ook met beroemdheden zoals Nat Adderley, Michael en Randy Brecker e.v.a. Hij nam op met Barbara Steisand, The Bee Gees en Dolly Parton om er maar enkele te noemen. In 1975 begon hij met het geven van muzieklessen, in 2013 begon hij een “rehearsal” band voor de jazz en studio musici uit Zuid Florida, dit werd uiteindelijk The 14 jazz Orchestra. Na The future ain’t what it used to be uit 2018 en Nothing hard is ever easy uit 2015 is dit het derde album van het orkest.

De composities op het album vertegenwoordigen verschillende stijlen, “Cartoon Bebop” en “Day tripper’s blues buffet“ zijn geschreven door Bonsanti. Het eerste kwam tot stand nadat Dan een tv reclame had gehoord die gebruik maakte van Rocky en Bullwinkle, cartoon figuurtjes die zijn favorieten waren in zijn jeugd, hij verwijst naar de herkenningsmelodie van de show door het gebruik van piccolo en tuba, ook zitten er leidmotieven in van Charlie Parker en Thelonius Monk. Bonsanti wilde ook een nummer van de Beatles opnemen en een blues nummer, dat werd samen gebracht in “Day Tripper’s blues buffet”. Bonsanti heeft de gewoonte om altijd nummers van Chick Corea op te nemen omdat die zich goed lenen om te arrangeren voor grotere ensembles. Hier zijn het “Got a match?“ en “Duende”. Ook Wayne Shorter en Herbie Hancock behoren tot de favorieten van Bonsanti, er staat van elk een nummer op het album, “Infant Eyes” van Shorter en “Driftin” van Hancock. Dan is er nog een versie van Stanley Clarke’s “Dayride”. Met “Misturada” van Airto Moreira zitten we in Braziliaanse sferen, “I’m all smiles” van Michael Leonard en Herbert Martin werd als eerste opgenomen door Barbara Streisand in 1964. “Wood Dance” is een nummer van Ron Miller uit 1973 “When I look in your eyes” werd geschreven door de Engelsman Leslie Bricusse, verantwoordelijk voor tientallen musical films zoals Dr. Doolittle en ook de nummers Goldfinger en You only live twice zijn van zijn hand.

Door de grote afwisseling gaat dit geslaagde album nooit vervelen, de arrangementen van Bonsanti getuigen van vakmanschap en inventiviteit. Van het speelse titelnummer “Cartoon Bebop” dat het album opent komen we zoals gezegd in Zuid Amerikaanse sfeer met het swingende “Misturada”, daarna gaat het richting fusion met “Dayride ” van Stanley Clarke met knallend gitaarwerk van gast Lindsey Blair en Mike Levine op keyboard. Sfeervol en relaxed is de uitvoering van “I’m all smiles” met fraai pianospel van Levine. Op “Gotta match ?” is het knallen geblazen in sneltreinvaart met een glansrol voor tenorsaxofonist Ed Calle. En zo gaat het voort prima nummers, sterke arrangementen en solisten van grote klasse, de eerder genoemde Ed Calle maar ook Ed Maina op altsax, Jason Gardner op trompet en ga zo maar door. Afgesloten wordt er met de geslaagde combinatie van “Daytripper” van The Beatles (nauwelijks herkenbaar) en de blues in “ A Day Tripper’s Blues Buffet” met en spetterende blues solo van Lindsey Blair op el. gitaar, zonder meer een van de beste nummers op dit album en een gepast sluitstuk van een prima album dat al vaak is gedraaid hier in huis. Het album is opgedragen aan de saxofonisten Mark Colby (1949-2020) en Ira Sullivan (1931-2020) die beiden overleden in augustus 2020 toen dit album werd opgenomen.

Speciale gasten op dit album zijn Peter Erskine op drums, Mark Egan op el. Bas, Randy Bernsen en Lindsey Blair op el. gitaar. De volledige bezetting bestaat uit Ed Maina (altsax, altfluit, piccolo), Ed Calle (tenorsax, sopraansax, klarinet en fluiten), Neal Bonsant (hobo, Engelse hoorn, klarinet en fluiten), Peter Brewer (baritonsax, basklarinet, fluit), Dana Teboe, Major Bailey( trombone), Lee Levin (drs), Mike Harvet (drs), Jack Ciano (drs), Richard Bravo (perc.), Tim Smith (el. Bs), Nick Orta (el.bs), Jamie Ousley (contrabs), Matt Bonelli (contrbs), Mike Levine (pno, keyb.), Kemuel Roig (keyb.)

Jan van Leersum.


 

Artiest info
Website  
 

Label : Dabon Music LLC

video