IGGY AND THE STOOGES : FROM K.O. TO CHAOS
From K.O. to Chaos: The Complete Skydog Iggy Pop & the Stooges Collection

Zanger James Osterberg alias Iggy Pop groeit op in de omgeving van Detroit en vormt in 1966 samen met de broers Ron (gitaar) en Scott (drums) Asheton en bassist David Alexander The Stooges. De groep maakt bezwerende punkrock avant la lettre met frontman Pop als wild krijsende ceremoniemeester. In 1963 richt hij samen met twee vrienden het garage-bandje The Iguanas op. Ze nemen een demo op van 'Again and Again', de eerste Osterberg compositie. In '65 verhuist hij naar The Prime Movers, waarhij de bijnaam 'Iguana' krijgt; later afgekort tot 'Iggy'.

Onder invloed van The Doors en the Velvet Underground wil hij zanger worden in een rockband. Met zijn oude schoolmaat gitarist Ron Asheton en zijn drummende broer Scott en bassist David Alexander vormt hij The Psychedelic Stooges. Na experimenten met olievaten, stofzuigers en andere ongewone klankmiddelen, keren ze snel weer terug naar meer gebruikelijk instrumentarium. De optredens met zijn eerste band waren geruchtmakend: Iggy acteerde als punkrocker avant la lettre, hield verkleedpartijen, droeg nazi-symbolen, smeert zichzelf en iedereen rondom hem in met pindakaas en stortte zich geregeld van het podium waarbij hij armen en benen brak. De agressieve houding én sound wordt bij optredens niet altijd gewaardeerd, meestal loopt de zaal tijdens het eerste nummer al leeg.

In 1968 worden ze opgemerkt door het hippe Elektra als ze het voorprogramma van The MC5 verzorgen en in 1969 gaan ze samen met de producer John Cale van the Velvet Underground de studio van Elektra Records in waar ze hun debuutplaat 'The Stooges' opnemen. De albums verkopen slecht, maar worden uiteindelijk gezien als het begin van punk. Elektra verlengt het contract niet en de band gaat uit elkaar. Iggy Pop had in de jaren '70 een groot drugsprobleem; soms moesten zijn begeleiders hem bij een concert rechtop zetten en hopen dat hij niet omviel. David Bowie nam de inmiddels afgekickte Pop op sleeptouw. De Asheton broers worden opgetrommeld en met een contract van Columbia Records op zak, brengen de Stooges 'Raw Power' uit in 1973. Pop, weer aan de drugs geraakt, laat zich opnemen en schrijft nieuwe songs in het ziekenhuis. Deze muziek wordt pas in 1977 uitgebracht op 'Kill City'. David Bowie nam de wederom afgekickte Pop wederom onder zijn hoede en beiden belandden in Berlijn, waar punk net op gang kwam. De invloed die The Stooges hebben op de Duitse rockscène is dan ook sterk voelbaar.

Iggy ging solo en dit resulterend in de albums 'The Idiot' en 'Lust for Life' (beide uit 1977). Vervolgens fungeeert Bowie acht maanden lang als toetsenist en achtergrondzanger in Pops' nieuwe band 'The Iguana'. Het album 'TV Eye' uit 1978 is het resultaat van deze tour. De bootleg 'Heroin Hates You' is waarschijnlijk de beste live-weergave die er ooit te vinden zal zijn; mede dankzij Brian James, punkgitarist met status, die in deze show 'the Iggster's' terzijde staat. In de jaren daarna brengt Pop bijna jaarlijks een nieuw album uit. Daarna trekt hij zich terug en schrijft in 1982 samen met Anne Wehrer zijn levensverhaal op: 'I Need More'. Bowie scoort inmiddels een hit met 'China Girl', die eerder al op Pop's 'The Idiot' had gestaan.

Pop komt in 1986 terug met het door Bowie geproduceerde album 'Blah Blah Blah'. Dan besluit Iggy om het hard rock heavy metal pad op te gaan. Het album 'Brick By Brick' uit 1990 bezorgt hem een top 20 hitsingle met 'Candy', een duet met Kate Pierson. In 1996 maakt de film Trainspotting alsnog een hit van 'Lust for Life'. De afgelopen jaren heeft Pop vooral verzamelalbums uitgebracht zoals 'The Best Of Iggy Pop' en 'A Million In Prizes: The Anthology'. En zo verscheen in december 2020 wederom een 8-disc box set met als ondertitel : "From K.O. to Chaos: The Complete Skydog Iggy Pop & the Stooges Collection"

Deze box verdeeld over zeven cd's en een dvd omvatten alle releases van Iggy and the Stooges voor het Skydog-label. Allemaal mooi geremasterd, vormen ze een passend eerbetoon aan Marc Zermati, de punkpionier van het label, die in juni overleed. Het bevat audio van de twee gecorrigeerde 'Metallic KO' tapes (het ‘laatste’ Stooges optreden!), zeldzame nummers, akoestische nummers op DVD, en de Stooges reünie uit 2003. Plus een boekje van 48 pagina's met aantekeningen van Iggy Pop-biograaf Paul Trynka.

Mocht iemand het als trailer park trash opgroeiende kind James Osterberg hebben gezegd dat hij school zou lopen bij The Stooges en zou uitgroeien tot een levende legende, én dat van de Heilige Drievuldigheid David Bowie / Lou Reed / Iggy Pop hij, het meest zelfdestructieve varken, die andere twee zou overleven, hij zou het niet geloofd hebben. De zeven cd's in deze "The Complete Skydog Iggy Pop & the Stooges Collection" zijn niet enkel een masterclass in hoe het moet, maar ook hoe het niet moet. Niettemin: een gouden box voor de fans van Iggy Pop & the Stooges.


Artiest info
Website  
 

Label : Jungle / Skydog

video