TMSA YOUNG TRAD TOUR 2019 - VARIOUS ARTISTS

Al meer dan vijftig jaar zet de Traditional Music and Song Association of Scotland zich in om de traditionele volksmuziek van eigen bodem de bewaren en te promoten. Eén van de initiatieven daartoe, is een jaarlijkse Award-uitreiking van BBC Radio Scotland, waarbij verdienstelijke Schotse muzikanten in de bloemetjes gezet worden én waarop ook speciale aandacht naar de aanstormende jonge talenten gaat.

Jaarlijks wordt er ook een tournee opgezet met een aantal van de laureaten en genomineerden en al even jaarlijks komt er ook een CD waarop die jongeren zich kunnen manifesteren. In het onzalige jaar 2020 was er vanzelfsprekend een pandemieprobleempje, maar de CD van de editie 2019 geraakte de CD zopas tot bij ons via -wat had u gedacht?- de allesziende mensen van Xango Music in Utrecht.

Op die CD is er plaats voorbehouden voor fiddler en winnaar van 2019, Benedict Morris, fluitiste Sarah Markey, zanger en gitarist Luc McNally, doedelzakspeler Ross Miller, zangeres en winnares van 2018 Hannah Rarity, fiddler Cameron Ross en zangeres Catherine Tinney. Elk van hen krijgt een solospot, passend “Catherine’s Song’ of Sarah’s Set” of Ross’s Set” genoemd en daarnaast wordt er op die nummers ook gezamenlijk gespeeld en gezongen en dat wordt dan, zoals bij de openingstrack “The Big Set genoemd”. Op die manier blijven er slechts twee “echte” songtitels over, zijnde Helen of Kirkconnell” en “In Freenship’s Name”, twee negentiende-eeuws klassiekers uit het Schotse repertoire.

Dat levert een weliswaar heel traditioneel klinkende plaat op, die weinig verrassingen inhoudt, maar die wel bewijst dat folkmuziek in Schotland lééft en dat er alweer een generatie jongeren aankomt, die zich in die traditie wil inschrijven. Stuk voor stuk beheersen ze hun instrumenten meer dan voortreffelijk en stuk voor stuk zijn ze ook met andere genres bezig, al is dat misschien wel een noodzaak om het muzikale hoofd boven water te kunnen houden.

Hoe het ook zij, ik vind dat er niks mis is met jonge mensen die laten horen dat ze de traditie genegen zijn: deze ruim veertig minuten muziek vormmen een heel fijn visitekaartje voor de artieste en ze bewijst dat het muziekonderwijs in Schotland op een bijzonder hoog niveau bezig is. Meer pretenties lijkt deze plaat niet te hebben en zo is het ook goed:de muziek is fijn en de echte liefhebber heeft er weer eens een zevental namen voor het lijstje “te volgen”.

(Dani Heyvaert)

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: TMSA
distr.: Xango

video