MICHAEL JOHNATHON – THE PAINTER

Dat Michael Johnathon een nieuwe naam is in de wereld van de folkmuziek kunnen we niet beweren want deze 58-jarige singer-songwriter en producer uit Mousie, Kentucky heeft al 17 studioalbums in zijn discografie zitten. Daarenboven schreef hij vier boeken, een toneelstuk, componeerde een heuse opera en trad zowel in koffiehuizen op als samen met symfonische orkesten. Hij heeft dus al het hele gamma aan creatieve activiteiten beleefd, maar zijn voornaamste bezigheid blijft toch het schrijven en opnemen van zijn eigen liedjes, af en toe aangevuld met coverversies van songs van andere artiesten die hem persoonlijk heb weten te raken.

Dezer dagen verschijnt alweer een nieuw album van Michael Johnathon onder de titel “The Painter”. Voor deze plaat nam hij in totaal elf nummers op waarvan hij er zelf zeven van tekst en muziek heeft voorzien. Daarnaast zijn er dus ook vier covers te horen, meestal van vrij bekende songs uit de voorbije decennia. De eerste cover op deze plaat is er één van het nummer “Cat’s In The Cradle”, een song van Harry Chapin uit zijn album “Verities & Balderdash” van 1974.

Ook de drie laatste liedjes op “The Painter” zijn bekende covers met als eerste “Make You Feel My Love”, het door vele anderen gezongen liefdesliedje van Bob Dylan uit zijn album “Time Out Of Mind” van 1997. Daarna volgt de sinds zijn compositie in 1934 door Richard Rodgers en Lorenz Hart meer dan 25 keer door anderen gecoverde jazz-evergreen “Blue Moon”. Dit album wordt op uitmuntende wijze afgesloten met door Don McLean in 1971 op zijn album “American Pie” gezongen hit “Vincent”, een muzikaal eerbetoon aan de 19e eeuwse Nederlandse impressionistische kunstschilder Vincent van Gogh dat u in een live-uitvoering kunt beluisteren op de eerste video.

Het hele cd-hoesje bevat trouwens meerdere schilderijen die Michael Johnathon zelf geschilderd heeft naar het voorbeeld van zijn grote mentor van Gogh die hij even hoog inschat voor de kunstwereld als Woody Guthrie en Bob Dylan voor de muziekwereld. Maar deze muzikant heeft ook veel waardering voor de grote toneelschrijvers uit de geschiedenis van de literatuur. Zo schreef hij het op de tweede video te beluisteren nummer “Othello”, daarmee refererend naar de gelijknamige tragedie geschreven door William Shakespeare.

Het albumtitelnummer “The Painter” staat helemaal vooraan op deze cd en zal ook worden gebruikt als themanummer voor een film over Vincent van Gogh die terugkeert naar de moderne wereld en vaststelt dat zijn destijds verguisde werk nu wereldwijd wordt bejubeld. Ook de daaropvolgende folksong “Vincent In The Rain” gaat over de Nederlandse schilder. Michael Johnathon is een ‘storyteller pur sang’ die zichzelf begeleidt op akoestische gitaar of banjo terwijl hij zijn verhalende folkliedjes “Blues Tonight”, “The Statement”, “The Journey” en “Sunday Morning” op boeiende wijze zingt.

Het album “The Painter” werd opgenomen in de ’Tower Station Studios’ in Lexington, Kentucky met een tiental instrumentalisten die Michael Johnathon bij de opname van deze themaplaat hebben bijgestaan. Tijdens de enkele lockdowns die Amerika heeft gekend kon hij zich gaan toeleggen op het met olieverf schilderen van zijn eigen doeken. Of die later ook in één of ander museum zullen terechtkomen zal de toekomst wel nog moeten uitwijzen.

(valsam)
“The admiration of the American singer-songwriter Michael Johnahton from Kentucky for the Dutch impressionistic 19th century painter Vincent van Gogh is reflected in several songs on his newest record ‘The Painter’. The storytelling ballads on this album can be regarded as modern art in music, like the paintings from van Gogh are to be seen as true art in their field.“ – www.rootstime.be

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: MICHAEL JOHNATHON
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: PoetMan Records USA

Info: Hemifran

video