JIMMY BURNS – THE CHICAGO SESSIONS

 

 “To me, there's only one kind of music, and that is good music…" (Jimmy Burns)

Chicago blues & r&b artiest en legende Jimmy Burns is er al 78! Burns is een elektrische bluesgitarist, zanger en songwriter en, hoewel hij in Dublin -ook gekend als de Hopson Bayou- in de Mississippi-delta werd geboren, heeft Burns bijna zijn hele leven in Chicago doorgebracht. Zijn oudere broer, Eddie "Guitar" Burns, was een Detroit-blues muzikant. Jimmy speelde gitaar op het 2002-album ‘Snake Eyes’ van zijn broer Eddie.

Jimmy groeide op op de Hilliard Cotton Plantation, waar hij leerde gitaar spelen op één en twaalf snaren. Hij was de jongste van elf kinderen. Hij zong in een kerkkoor en hij werd beïnvloed door de blues die hij op straat hoorde. Zijn favoriete blues muzikant was Lightnin 'Hopkins (1912-1982). De vader van Jimmy was een sharecropper (een landbouwer die een deel van de opbrengst kreeg van het land dat hij huurde en bewerkte) die optrad als zanger in medische shows, die door genezers/sjacheraars opgezet werden. Op 12-jarige leeftijd verhuisde Jimmy Burns met zijn familie naar Chicago en vier jaar later trad hij toe tot The Medallionaires, die een paar doo-wop nummers opnamen. Hun bekendste single was “Magic Moonlight” / “teen-Age Caravan”.

Burns nam in de jaren zestig voornamelijk solo op en nam singles op voor de Amerikaanse labels Minit, Tip Top en Erica. Hij toerde in de vroege jaren 1970 in de Midwest met zijn begeleidingsgroep de Fantastic Epics en met Jimmy Burns & the Gas Company. Burn's single uit 1972, "I Really Love You" (een collector’s item!) haalde in 2000 de top 500 singles van Northern soul. Burns nam daarna een lange pauze om zijn gezin (zes kinderen) groot te brengen en een BBQ-stand te runnen.

Hij trad daarna nog zelden op, tot hij in het begin van de jaren 1990 weer te zien was in Chicago's Smokedaddy Club. Het was daar dat Bob Koester, de baas van Delmark Records, Burns voor het eerst hoorde optreden en met hem afsprak om bij hem op te nemen. ‘Leaving Here Walking’, zijn debuutalbum voor Delmark in 1996, werd geproducet door Scott Dirks en werd door de National Association of Independent Record Distributors bekroond met als “Beste Blues Album” van het jaar en het haalde ook twee WC Handy Award nominaties. Burns begon toen ook internationaal te touren. De meer recent gevormde Jimmy Burns Band omvat Anthony Palmer (gitaar), EG McDaniel (bas) en James Carter (drums).

Bij Third Street Cigar Recrds debuteerde Chris Shutters eind 2019 met het album ‘Good Gone Bad’. Special Guest Jimmy Burns werkte mee aan het album als singer-songwriter en gitarist. Het werd een album met verschillende blues stijlen, een gitaar album dat twee verschillende generaties bij elkaar brengt.

‘The Chicago Sessions’, een album dat vorig jaar verscheen, is Jimmy Burns’ voorlopig meest recente solo release die hij opnam o.l.v. producer Laust 'Krudtmejer' Nielsen (Trainman Blues), die verder hier ook op bas, rhodes en gitaar te horen is. De meeste van de artiesten die Jimmy backten zijn Deense muzikanten (zie credits). Met de klassieker “Cold As Ice” opent Jimmy het album. Dit nummer van Michael Leslie Jones & Lou Gramm is een van de bekendste nummers van de Brits-Amerikaanse rockband Foreigner uit 1977. Zanger/songwriter Lou Gramm maakte als leadzanger samen met gitarist/songwriter Mick Jones deel uit van de band. Jimmy nam het nummer al op met zijn band op zijn 2011-album ‘Stuck in the Middle’. Waar hij bij zijn vorige albums vooral eigen composities liet horen, werd dit eigenlijk een coverplaat met verrassende nummers die hij op een wonderbaarlijke manier naar zijn hand wist te zetten. De titel van het album verwijst naar de Stealers Wheel hit uit de jaren 1970. In Jimmy’s versie -enkel hij en zijn gitaar- is het nummer een kippenvel moment. “Killing Floor” is ook een gitaarnummer, maar de ingehouden Latino percussie is hier ook belangrijk. Chester Burnett aka Howlin Wolf schreef deze blues standard in 1964 en o.a. de Jimi Hendrix Experience (1966/1967) en Hubert Sumlin (1994) coverden het. De rode draad op deze release zijn de drie delen van “Jimmy’s Story”, waarvan het eerste deel “Back in the Day”, deel 2 “Waiting for the Bus” en de afsluiter, het derde deel “Chicago Avenue” deel uitmaken. Nog een blues standard is “Everyday I Have the Blues”. Deze standard is ook een eigen leven gaan leiden. Een vroege versie van het nummer wordt toegeschreven aan Pinetop Sparks en zijn broer Milton. Het werd in 1935 opgenomen door Pinetop met Henry Townsend op gitaar. Na een bewerking van het nummer van Memphis Slim in 1949, werd het een blues standaard met vertolkingen opgenomen door talloze artiesten. Vier verschillende versies van "Every Day I Have the Blues" hebben de top tien van de Billboard R&B chart bereikt en twee -een van het Count Basie Orchestra met Joe Williams en een van BB King- hebben een Grammy Hall of Fame Awards ontvangen. In 2019 werd de laatste versie opgenomen in de Blues Foundation Hall of Fame als een "Classic of Blues Recording". “I Know You're Gone” en “Stranded in Clarksdale” laten horen wat een geweldige zanger Burns nog altijd is, op Arthur “Big Boy” Crudup’s “Mean Old Frisco” steelt de slide gitaar de show en kiezen voor Burns’ versie van “I'm Ready”, is Willie Dixon en de blues absoluut geen geweld aan doen.

Blues veteraan Jimmy Burns laat op ‘The Chicago Sessions’ nog maar eens horen uit welk zuiver blues hout hij gesneden is. Hij kent de standards en weet hoe hij ze moet kneden. Dat we dit nog altijd live moeten missen, doet pijn…

“On ‘The Chicago Sessions’, blues veteran Jimmy Burns shows once more from which pure blues wood he is cut…“ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: JIMMY BURNS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 01. Cold as Ice [Michael Leslie Jones / Lou Gramm] – 02. Killing Floor [Chester Burnett] – 03. Back in the Day (Jimmy's Story, Pt. 1) – 04. Everyday I Have the Blues [Peter Chatman / Memphis Slim] – 05. I Know You're Gone – 06. Stranded in Clarksdale – 07. Mean Old Frisco [Arthur Crudup] – 08. Waiting for the Bus (Jimmy's Story, Pt. 2) – 09. I'm Ready [Willie Dixon] – 10. Chicago Avenue (Jimmy's Story, Pt. 3) - / Words/music © 2020 by: Jimmy Burns, or as [noted] - Produced by: Laust 'Krudtmejer' Nielsen / Album credits: Jimmy Burns: vocs, guitar / Laust 'Krudtmejer' Nielsen: bass, Rhodes, guitar, drums / Morton Morten Lading Lunn: guitar, slide guitar / Nichlas Kure: guitar (two tracks) / Ronni Boysen: guitar (one track) / Thomas Crawfurd: drums (two tracks) / Kristian Siquira: drums (one track) / Thomas Mehlau: harp (three tracks)

Discography JIMMY BURNS (BAND*): The Chicago Sessions [2020] | Good Gone Bad, w/Chris Shutters [2020] | It Ain't Right (Delmark) [2015] | Stuck in The Middle (Velrone) [2011] | Stuck in the Middle* [2011] | Live at B.L.U.E.S., w/Jesse Fortune (Delmark) [2007] | Back to the Delta (Delmark) [2003] | Snake Eyes, by Eddie Burns w/Jimmy Burns [2002] | Night Time Again (Delmark) [1999] | Leaving Here Walking (Delmark / P-Vine) [1996] ||

 

Artiest info
Website  
 

spotify

Label: Krudtmejer Productions

video