MIKE FELTEN – FAST MIKEY BLUE EYES

 

“He's been accused of trafficking in “Outsider Americana”,
but perhaps a better handle for his highly distinctive musical approach would be “CHICAGOANO”…“

Hij werd beschuldigd van handel in “Outsider Americana”, maar misschien zou een betere naam voor zijn zeer aparte muzikale benadering “Chicagoana” zijn. Chicago is immers diep en onverbiddelijk ingebakken in Mike Felten, een veteraan singer-songwriter en gitarist, die het lukt om in zijn songs betoverende muzikale odes te brengen aan de namen van de straten van Windy City waar hij doorheen dwaalde en, aan de duistere personages, die hen in de afgelopen decennia achtervolgden.

Mike speelt al sinds de jaren zestig. Hij leerde zijn eerste akkoorden aan de Old Town School of Folk Music in Chicago, op de tweede verdieping bij North Avenue en Sedgwick. Het was iets verderop in de straat waar Paddy Bauler (beneden) zijn juke joint had. Mike maakte toen kennis met de wereld van Big Bill Broonzy en Merle Travis en een Chicago, dat een beetje anders was dan de hardwerkende arbeidersbuurt waarin hij was geboren. Hij hing er rond in de clubs en speelde er in meerdere bands waaronder de Bogus Risque Weeds. Een leerervaring die levenslange vrienden heeft gemaakt.

In de jaren zeventig speelde Mike tijdens folk optredens naast jongens als Steve Goodman en John Prine. In de jaren tachtig leefde Mike in Upper Peninsula, een van de twee schiereilanden die de staat Michigan vormen, op een boerderij en speelde hij met countryrock coverbands. Toen hij in de jaren negentig terugkeerde naar Chicago, vond Mike aanvankelijk werk als heavy metal-bassist. In 2002 nam Mike met Devin Davis bij Acme Studio 'Landfill' op. Na een paar operaties en wat revalidatie op een slechte knie, ging Mike in 2008 weer de studio in nam hij ‘Tossin' It Away’ op. In 2013 bracht hij in Chicago met voormalige Bogus Risques Weeds-leden, Randy en Norm Murray ‘Aka Johnny Lunchbucket’ uit en in 2014 werd live ‘No 2nd Rides’ uitgebracht. Mike Felton is ondertussen misschien zelf de belichaming van de arbeider Johnny Lunchbucket, naar wie hij een van zijn vorige albums noemde.

Op zijn eigen Landfill label, verscheen in het voorbije jaar ‘Fast Mikey Blue Eyes’, Mike Felten’s zesde studio album als opvolger van ‘Diamonds and Televisons’ (2016). Zijn muze liet hem niet de steek en de pandemie belette de release niet. Hij maakte uit zo’n 30 songs een selectie, behield er 11 en bewerkte op zijn eigen manier “See That My Grave is Kept Clean”, een Blind Lemon Jefferson klassieker, om de tracklist evenwichtig vol te krijgen.

Voor de opnames rekruteerde Mike enkele muzikanten waaronder harmonicaspeler Corky Siegel en pianist Barry Goldberg. Zij zijn samen te horen op de opener “Three Drinks In”, Barry op “Detroit Woman” en Corky op “A Girl Walks into a Bar”. Een andere top harpist uit Chicago op het album is Mervyn “Harmonica” Hinds. Hij is o.a. te horen op. “Dead Old Girlfriend”. Voeg verder nog drummer Brad Elvis, toetsenisten Jamie Wagner en Bob Long, bassist Pete Mazzeri en drummer Gary Landess toe, en je hebt een “tailormade” line-up.

De nummers vertellen veel over Felten. “2302” is het nummer in Roscoe Avenue waar hij opgroeide, “Dead Old Girlfriend” gaat over een overleden vriendin, in “Where the White Lady Lives” heeft hij het over de migranten in Chicago en de daarbij behorende segregatie, “Homan Avenue” heeft als onderwerp de corrupte politie en “Y’all are Guilty” de Black Lives Matter acties. In “Godzilla Jones” heeft Feltin het over depressie die iedereen treft en het album sluit af met “Like Listening to Charlie Parker”, een soort van uitlaatklep, om alles op een rij te kunnen zetten.

Met muzikanten als Mike Felten komt de Chicago blues opnieuw tot leven. Om te weten hoe die klonk, moet je ‘’Fast Mikey Blue Eyes’ in huis halen.

“With musicians like Mike Felten the Chicago blues comes back to life. To know what it sounded like, get ‘Fast Mikey Blue Eyes’ and ENJOY!...“ (ESC – rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: MIKE FELTEN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 01. Three Drinks In - 02. Detroit Woman - 03. Dead Old Girlfriend – 04. See That My Grave is Kept Clean [Blind Lemon Jefferson] – 05. A Girl Walks into a Bar – 06. Chasing a Rumor – 07. Homan Avenue – 08. Godzilla Jones – 09. 2302 – 10. Y’all are Guilty – 11. Where the White Lady Lives – 12. Like Listening to Charlie Parker / Music/Lyrics by: Mike Felten or as [noted: 4] © 2021 | Album credits: Mike Felten: vocs, guitar & Pete Mazzari: bass / Drums: Brad Elvis (1,2), Gary Landess / Harmonica: Corky Siegel (1,5), Mervyn “Harmonica” Hinds (2,3,7,8) / Keys: Barry Goldberg (1,2), Jamie Wagner (3,8,11), Bob Long (7,10,12)

Discography MIKE FELTON: Fast Mikey Blue Eyes [2020] | Diamond and Televisions [2016] | No 2nd Rides – Live [2014] | Aka Johnny Lunchbucket [2013] | Tossin' It Away [2008] | Landfill [2002] |

Artiest info
Website  
 

Label: Landfill Records

video