SPOTLIGHT ON CLYDE McPHATTER – THE VOICE OF R&B

Hoewel de Amerikaanse R&B-, blues-, soul- en rock’n’roll-zanger Clyde McPhatter amper 39 jaar is geworden heeft hij in zijn veel te korte carrière tijdens de jaren ’50 en ’60 toch een onuitwisbare indruk en een indrukwekkend muzikaal erfgoed achtergelaten. Zijn hoge tenorstem is zeer herkenbaar en heel opvallend tijdens zijn eerste stappen in de muziekwereld als lid van ‘The Mount Lebanon Singers’, een gospelkoor uit Manhattan, New York dat hijzelf als tiener al had opgericht.

Daarna werd hij van 1950 tot 1953 één van de zangers bij de formatie ‘Billy Ward And His Dominoes’ maar al gauw formeerde hij zijn eigen groep ‘The Drifters’ waarmee hij in 1953 en 1954 optrad maar die hun grootste successen pas na zijn vertrek realiseerden. Clyde McPhatter werkte sinds 1955 aan een solocarrière die definitief eindigde toen er in de Bronx, New York op 13 juni 1972 een abrupt einde kwam aan zijn leven door ernstige hart-, lever- en niercomplicaties die veroorzaakt werden door veelvuldig alcoholmisbruik waarmee hij een jaren aanslepende depressie probeerde te verwerken.

De in november 1932 in Durham, North Carolina in een gezin van zeven kinderen met 3 broers en 3 zussen geboren domineezoon Clyde McPhatter heeft gedurende 22 jaar vooral singles uitgebracht. Hij werd twee keer opgenomen in de ‘Rock And Roll Hall Of Fame’, eerst in 1987 als soloartiest en daarna ook als lid van ‘The Drifters’ in 1988. Zijn typische zangstijl bleef altijd gebaseerd op het zingen in een gospelkoor en werd later geïmiteerd maar nooit geëvenaard door o.a. Smokey Robinson en Ben E. King.

Op dit door ‘Koko-Mojo Records’ uitgebrachte verzamelalbum “Spotlight On Clyde McPhatter – The Voice Of R&B” krijgen we zijn bekendste songs aangeboden naast enkele coverversies van nummers die we beter van andere artiesten kennen zoals “Such A Night” (Elvis Presley), “What’d I Say” (Ray Charles) en “Im Gonna Be A Wheel Someday” (Fats Domino). De grootste hits die Clyde McPhatter zelf wist te realiseren waren het samen met zijn ‘secret lover’ Ruth Brown opgenomen liedje “Love Has Joined Us Together”, “Treasure Of Love”, het door Brook Benton gecomponeerde nummer “A Lover’s Question” en de door countryzanger Billy Swan geschreven song “Lover Please” die Swan later in 1974 zelf ook nog met gering succes als single en opvolger van zijn grote hit “I Can Help” heeft uitgebracht. Maar daarna ging het alleen nog maar bergaf voor Clyde McPhatter met het hierboven beschreven dramatische einde tot gevolg in juni 1972.

(valsam)

 

 

Artiest info