THE MANY SIDES OF BUCK OWENS – RIGHT AFTER THE DANCE

De professioneel als Buck Owens bekendstaande Amerikaanse singer-songwriter en orkestleider werd op een boerderij in Sherman, Texas geboren op 12 augustus 1929 als Alvis Edgar Owens Jr. Op amper 3-jarige leeftijd zei hij al tegen iedereen die het horen wilde dat zijn naam ‘Buck’ was en onder die naam doorliep hij dan ook zijn hele muzikale carrière tot aan zijn dood op 25 maart 2006 toen hij na een laatste optreden in Bakersfield op 76-jarige leeftijd in zijn bed aan een zware hartaanval overleed.

Zijn eerste solowerk kwam er in de lente van 1956 toen hij onder de artiestennaam ‘Corky Jones’ als eerste single het rockabilly-liedje “Hot Dog” uitbracht. Hij was nog een prille dertiger toen hij in de jaren ’60 begon op te treden als countryartiest met de groep ‘Buck Owens & The Buckaroos’ waarmee hij in totaal 21 nummer 1-hits scoorde in de ‘Billboard Country Music Charts’. De bekendste naam in het lijstje van ex-bandleden bij ‘The Buckaroos’ is ongetwijfeld die van Merle Haggard die later zelf een indrukwekkende carrière als countryvedette uitbouwde.

Buck Owens was naast singer-songwriter en producer een multi-instrumentalist die speelde op akoestische en elektrische gitaren, mandoline, drums en blaasinstrumenten. Hij staat in de rijke muziekgeschiedenis ook bekend als de pionier van wat later de ‘Bakersfield Sound’ werd genoemd naar de plaats Bakersfield in de Amerikaanse staat Californië waar Buck Owens zich had gesettled. Die ‘Bakersfield Sound’ was een subgenre van de countrymuziek waarin steeds meer invloeden uit de rock’n’roll-muziek te horen waren en waarbij het gebruik van elektrisch aangedreven instrumenten aan bod kwam, als een vorm van tegenreactie op de afgelikte countrymuziek die vanuit Nashville, Tennessee werd geproduceerd. De bekendste artiesten in dit typische countrygenre werden Merle Haggard, Dwight Yoakam en Brad Paisley, naast Buck Owens zelf natuurlijk.

Van 1969 tot 1986 was Buck Owens samen met Roy Clark ook te zien als gastheer van de populaire televisieshow “Hee Haw”, een varieté-programma op de CBS-televisie. Een heel belangrijke figuur in zijn leven was Don Rich, gitarist en fiddler bij ‘The Buckaroos’ en medeoprichter van de ‘Bakersfield Sound’. Toen deze in 1974 op amper 32-jarige leeftijd overleed na een zwaar motorongeval was Buck Owens meerdere jaren helemaal van de kaart en hij verklaarde later dat aan zijn interesse voor een muzikale succescarrière die dag een einde was gekomen.

Begin 1963 scoorde Buck Owens zijn eerste nummer 1-hit met het liedje “Act Naturally”, een song geschreven door Johnny Russell. Maar hij zou zich daarna vooral toeleggen op het componeren en zingen van zijn eigen liedjes. De interesse voor zijn songs was trouwens groot en zijn werk kreeg een serieuze ‘boost’ toen Ray Charles in 1966 twee van zijn liedjes coverde en er wereldhits mee scoorde: dat waren de countryballads “Crying Time” en “Together Again” die later nog door vele andere artiesten werden gecoverd.

Buck Owens trouwde vier keer en drie van die huwelijken eindigden in een echtscheiding, terwijl het vierde gewoon werd geannuleerd. Al die huwelijken leverden hem drie zonen op waarvan Buddy Alan later met zijn vader zou gaan optreden. Met Bonnie Owens (né Bonnie Maureen Campbell) en één van zijn vier vrouwen die na hun scheiding trouwde met Merle Haggard, nam hij ook enkele liedjes op waarvan het nummer “Take Me” op dit verzamelalbum te horen is. Ook twee songs die hij opnam met countryzangeres Rose Maddox kregen een plaats op dit album, naast een aantal nummers van andere artiesten waarbij Buck Owens optrad als instrumentalist of als producer. De dertig songs die op deze plaat staan kwamen allemaal tot stand in de periode van 1956 tot 1962, net voor zijn grootste hitsuccessen werden gescoord. Deze countrylegende werd nog tijdens zijn leven meer dan terecht opgenomen in de ‘Country Music Hall Of Fame’ en in de ‘Nashville Songwriters Hall Of Fame’.

(valsam)

 

 

TRACKLIST :
Corky Jones: Hot Dog
Buck Owens: Sweet Thing
Buck Owens: Excuse Me
Buck Owens: Foolin’ Around
Buck Owens: Above And Beyond
Buck Owens: Kickin’ Our Hearts Around
Buck Owens: Down On The Corner Of Love
Buck Owens: Nobody’s Fool But Yours
Buck Owens: It Don’t Show On Me
Buck Owens: Right After The Dance
Buck Owens: Second Fiddle
Buck Owens: The House Down The Block
Buck Owens: Under The Influence Of Love
Buck Owens: You’re For Me
Buck Owens: Under Your Spell Again
Buck Owens: Save The Last Dance For Me
Buck Owens With Rose Maddox: Mental Cruelty
Buck Owens With Rose Maddox: Loose Talk
Bill Woods: Bop
Bill Woods: Go Crazy Man
Cousin Herb Henson’s Trading Post Group: Looking Back To See
Bud Hobbs And His Trail Herders: Goose Rock
Jean Sheppard: Sad Singin’ And Slow Ridin’
Tommy Collins: Whatcha Gonna Do Now
The Farmer Boys: Flash Crash And Thunder
Tommy Sands: Hey, Miss Fannie
Wanda Jackson: I Gotta Know
Corky Jones: Rhythm And Booze
Pico Pete: Hot Dog
Bonnie Owens: Take Me

Artiest info
Website