BEN REEL – THE NASHVILLE CALLING

 

De Ierse singer-songwriter, muzikant en producer Ben Reel uit Silverbridge, South Armagh lijkt ons zowat de meest niet-erkende topartiest van de voorbije twee decennia te zijn. Sinds zijn debuutplaat “This Is The Movie” uit 1999 heeft hij de ene prachtplaat na de andere uitgebracht. Meer of minder valt er eigenlijk helemaal niet te concluderen over de albums “Lost In A Haze” uit 2001, “Sweet Victory” uit 2004, “New Horizon” uit 2007, “Time To Get Real” uit 2009, “Darkness & The Light” uit 2013, “7th” uit 2015 en “Land Of Escape” uit 2018. Na tien jaar actief te zijn geweest bracht hij zijn beste nummers uit die periode 1999-2009 ook nog eens samen op het prachtige compilatiealbum “10”.

Dat we ons dan ook zeer verheugen om te vernemen dat er een volledig nieuwe plaat van Ben Reel zit aan te komen zal niemand hoeven te verbazen. “The Nashville Calling” is de titel van het elf schitterende songs bevattende negende album dat zoals de titel al laat vermoeden in Nashville, Tennessee werd opgenomen. De producers van deze op amper drie dagen tijd zo goed als volledig live opgenomen plaat zijn de levende Nashville-legendes Will Kimbrough en Tommy Womack.

Zij spelen ook mee bij de liedjes die Ben Reel heeft ingezongen: Will Kimbrough op gitaren, piano, melotron, mandoline en dobro en Tommy Womack op elektrische gitaar. Beiden hebben ook backing vocals afgeleverd, terwijl de van Bruce Springsteens’ ‘E Street Band’ bekende bassist Garry W Tallent op basgitaar en Evan Hutchings op drums meespeelden en zijn lieftallige echtgenote Julieanne Black Reel voor de vrouwelijke backing vocals zorgde.

De fluwelen stem van Ben Reel klinkt superb in de elf zelf gecomponeerde en op Americana- en countryrockritmes geïnspireerde nummers die te horen zijn op “The Nashville Calling”. Het begint allemaal met de uptemposong “All In Good Time” en het bijzonder vlot in het gehoor liggende “Tough People” dat ons even doet denken aan de sound van supergroep ‘The Traveling Wilburys’. Qua stemgeluid vinden we Ben Reel trouwens af en toe in de buurt komen van de betreurde Roy Orbison. Dat horen we vooral in de ballads op dit album, songs als “Safe And Sound”, de heerlijk emotionele parel “Round The Next Bend” en de twee door mondharmonica ingezette liedjes “Fine Wine” en “Broken”. Verder is het ook nog mateloos genieten van de als eerste single uitgebracht song “Up There In The Sky” (zie video) en van albumafsluiter “Borrowed Time”.

Ben Reel zal de nieuwe songs van het album “The Nashville Calling” in maart en april samen met zijn beste ouder werk live komen voorstellen tijdens een serie optredens die jammer genoeg enkel in Nederland zullen plaatsvinden. Bij heel wat van die shows zal hij daarbij begeleid worden door zijn Nederlandse band ‘The Haarlem Boys’ die dan de taak als instrumentalisten zullen overnemen van zijn Ierse groep ‘The Ben Reel Band’. Als u de gelegenheid zou hebben om één van die shows bij te wonen, dan kunnen we het bezoek aan zo’n evenement bijzonder warm aanbevelen.

(valsam)

releasedatum: 6 maart 2020

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: BEN REEL
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

6 maart 2020: House Concert, Aalten, NL (with Mick McCarney)
7 maart 2020: Irish Pub Home, Eibergen, NL (with Mick McCarney)
8 maart 2020: House Concert, Aalten, NL (with Mick McCarney)
2 april 2020: Mulligans Irish Music Bar, Amsterdam, NL (with Ronald De Jong)
3 april 2020: Krabbendammer Erfgoed, Krabbendam, NL (with The Haarlem Boys)
4 april 2020: Muziekcafé De Lantaern, Zevenaar, NL (with The Haarlem Boys)
5 april 2020: Café Camille, Beverwijk, NL (with Ronald De Jong)
10 april 2020: Tierney’s Irish Pub & Restaurant, Delft, NL (with Ronald De Jong)
11 april 2020: De Groene Zwaan, De Rijp, NL (with The Haarlem Boys)
12 april 2020: Taverne De Waag, Haarlem, NL (with The Haarlem Boys)
13 april 2020: Café ‘t Monumentje, Amsterdam, NL (solo)
14 april 2020: Café Restaurant Trianon, Nijmegen, NL (solo)
15 april 2020: Café Checkpoint Charlie, Amsterdam, NL (solo)
17 april 2020: Gunnery’s Irish Pub, Alkmaarn, NL (duo)
18 april 2020: Café ‘t Keerpunt, Spijkerboor, NL (with The Haarlem Boys)
19 april 2020: House - Garden Concert, Zwolle, NL (with The Haarlem Boys)


 

Artiest info
Website  
 

Label: B.Reel Records / Sonic RendezVous

video