SWEET PETE & THE LAND BAND – LAND (Vinyl & CD)

Een nieuwe naam in de wereld van de Scandinavische Americana-muziek is die van ‘Sweet Pete And The Land Band’, een formatie uit Denemarken die gevormd werd rond songtekstschrijver Peter Ole Pedersen en verder is samengesteld uit zanger-gitarist Christen Brunsgård, gitarist-banjospeler Klaus Møller, toetsenist Palle Hjorth, pedal steelgitarist Rasmus Skov, bassist Henrik Poulsen en drummer Tobias Lange.

De eerste plaat van deze groep is zowel op vinyl als op cd verschenen onder de eenvoudige titel “Land”. Het album bevat in totaal negen nummers waarvan er zeven door Peter Ole Pedersen van tekst werden voorzien en waarbij de muziek werd gecomponeerd door Christen Brunsgård, de frontman van ‘The Land Band’. De frisse countryballads en countryrocksongs volgen elkaar in sneltempo op en lijken de luisteraars vlekkeloos mee te nemen naar Texas of New Mexico in Amerika waar volgens ons de inspiratiebron voor vele van de liedjes op dit album te vinden was.

Op de bijgevoegde video’s krijgt u twee van die zelfgeschreven songs te horen: eerst de Springsteeniaanse ballad “Big Sombrero” gevolgd door “A Perfect Place”, de eerste single uit deze plaat. De Dylaneske mondharmonicaklanken bij de albumopeningstrack “Our Land” werken sfeervol bij deze countryrocksong. Ook rootsrocker “Marfa Lights”, het desolate “The Desert Song”, seventiesballad “Country Underground” en de nostalgische albumafsluiter en Neil Young-achtige tearjerker “Same But Different” zijn opperbeste liedjes die we keer op keer opnieuw zouden willen beluisteren.

Twee van de nummers op het album “Land” zijn echter coverversies: eerst is er een opvallende bluegrass-versie van de song “Cadillac Ranch” van Bruce Springsteen uit zijn dubbelalbum “The River” van 1980. De banjospeler van dienst op deze song is Mads Knude Hovgaard en de fiddler is Lasse Høj Jakobsen. De tweede gecoverde track is de song “All Time Green” van de Amerikaanse muzikant Ron Elliott die leadgitarist was bij de rockgroep ‘The Beau Brummels’. Het geselecteerde nummer is een zeer mooie track uit diens toenmalige soloalbum “The Candlestickmaker” van 1969.

(valsam)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Nordse Records

video