RUNRIG – ONE LEGEND – TWO CONCERTS (LIVE AT ROCKPALAST 1996 & 2001) – 4 CD’S & 2 DVD’S

 

LIMITED FAN BOX

Wie ook maar een heel klein beetje thuis is in de wereld van de Keltische folk- en rockmuziek kent ongetwijfeld de Schotse rockgroep ‘Runrig’ uit Isle Of Skye. Deze groep rond het songschrijversduo Rory en Calum Macdonald zijn in uiteenlopende bezettingen actief geweest in de folkscène van 1973 tot 2018. Er waren twee belangrijke succesperiodes in het 45-jarige bestaan van ‘Runrig’: de eerste was van hun oprichting in 1973 tot het einde van de 20e eeuw waarbij Donnie Munro tot 1999 hun leadzanger was. Daarna werd Bruce Guthro uit de Canadese provincie Nova Scotia de nieuwe leadzanger bij de groep en werd ook keyboardsspeler Peter Wishart vervangen door Brian Hurren.

‘Runrig’ was buiten Groot-Brittannië vooral succesvol in Duitsland waar ze voor volle stadions wisten op te treden. Twee van deze indrukwekkende concerten werden opgenomen voor het populaire muziekprogramma ‘Rockpalast’ van de ‘Westdeutscher Rundfunk’ (‘WDR’) op het derde officiële Duitse TV-net. Het platenlabel ‘M.I.G. (Made In Germany) Music’ heeft nu deze twee live-optredens op 4 cd’s en 2 dvd’s uitgebracht in een mooie verzamelbox die de titel “Runrig – One Legend – Two Concerts” kreeg.

Het eerste concert vond plaats in de ‘Philipshalle’ in Düsseldorf op 3 februari 1996 en de registratie van het tweede optreden gebeurde op 15 december 2001 tijdens een ‘Kerstspecial’ in concertzaal ‘Palladium’ in Keulen. In 1996 was Donnie Munro dus de frontman van ‘Runrig’ en in 2001 was die eer weggelegd voor Bruce Guthro. De sound van de groep verschilt behoorlijk sterk tussen deze twee periodes en de luisteraar kan dus een goede vergelijking maken via het beluisteren van deze vier cd’s en het kijken naar de twee dvd’s. Op de video’s bij dit verhaal kunt u luisteren naar twee van de 47 liedjes op dit compilatiealbum: eerst hoort u “Pride Of The Summer”, gevolgd door “The Greatest Flame” en een trailer over het ‘Live At Rockpalast’-gebeuren.

De formatie ‘Runrig’ bracht in totaal 14 studioalbums op de markt met liedjes in het Engels en in het Schotse ‘Gaelic’. Er werd beslist om op 17 en 18 augustus 2018 een punt te zetten achter hun 45-jarige muziekloopbaan tijdens twee ‘Last Dance’-concerten in buitenlucht nabij het in de 12e eeuw op vulkanisch rotsgesteente gebouwde ‘Stirling Castle’ in Stirling, Schotland waar de Schotse koningen sindsdien hun residentie hadden. 52.000 fans van de groep waren de bevoorrechte getuigen bij deze laatste historische optredens. Rory Macdonald werd dit jaar 71 jaar en Calum Macdonald vierde zijn 67e verjaardag. Beide songschrijvers van ‘Runrig’ genieten sinds 2018 dus van een welverdiend pensioen en ze zijn blijkbaar zeer opgetogen over de release van deze uitstekende cd- en dvd-box met een compilatie van hun mooiste liedjes uit de lange carrière van deze Schotse formatie.

(valsam)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: MIG Music

video

 

LIMITED FAN BOX