JASON RINGENBERG – STAND TALL

De introductie van Jason Ringenberg in de muziekgeschiedenis vond plaats in 1981 toen hij meteen na zijn verhuis naar Nashville, Tennessee een Southern Rock- en alt.countryformatie oprichtte die hij de naam ‘Jason & The Scorchers’ gaf en waarmee hij als gitarist en singer-songwriter aan de slag ging. Een tiental studioalbums later werd ‘Jason & The Scorchers’ op rust gesteld en legde Jason Ringenberg zich toe op het ontwikkelen van een carrière als soloartiest.

Met vijf soloplaten op zijn actief, beginnend met “One Foot In The Honky Tonk” uit 1992 en gevolgd door “A Pocketful Of Soul” (2000), “All Over Creation” (2002), “Empire Builders” (2004) en “Best Tracks And Side Tracks” uit 2008, werd in 2010 besloten om een tweede poging te ondernemen met ‘Jason & The Scorchers’ en het solowerk even achterwege te laten.

Maar daar komt nu opnieuw verandering in want Jason Ringenberg keert glorieus terug met een elf Americana-songs tellende soloplaat die “Stand Tall” als titel heeft gekregen. De plaat begint met de op de video te beluisteren instrumentale albumtiteltrack die herinneringen oproept aan het instrumentale gitaarwerk van o.a. ‘The Shadows’ en ‘The Ventures’ en zeker zal passen op de soundtrack van éné of andere westernfilm.

Jason Ringenberg heeft alle nummers van dit album in afzondering geschreven in het Sequoia ‘Kings Canyon’ National Park en hij heeft ze nadien opgenomen in een landelijke studio in Zuid-Illinois. Hij selecteerde ook enkele nummers van andere artiesten om ze hier van een coverversie te voorzien. Zo horen we “Hobo Bill’s Last Ride” van Jimmie Rodgers en honky-tonk-klassieker “Almost Enough” van ‘The Woodbox Gang’, naast “Many Happy Hangovers To You”, een hitje uit 1966 van de Amerikaanse countryzangeres Jean Shepard en een heerlijk walsende versie van “Farewell Angelina”, een song uit het rijke repertoire van Bob Dylan en vooral gekend in de versie van Joan Baez op haar gelijknamige album uit 1965.

Voor de opname van “Stand Tall” werden enkele gerenommeerde gastmuzikanten door Jason Ringenberg in de studio uitgenodigd, zoals pedal steelgitarist Steve Fishell van ‘The Emmylou Harris Hot Band’), Fats Kaplan, violist en manusje-van-alles van o.a. Jack White, Trisha Yearwood, Nanci Griffith en Beck en multi-instrumentalist Richard Bennett die meespeelde op Steve Earle’s album “Guitar Town”.

De nu 60-jarige Jason Ringenberg presteert op dit album alweer op zijn best, zowel als songschrijver en als zanger. Van zijn eigen composities onthouden we vooral het swingende “Lookin’ Back Blues”, het muzikale eerbetoon in rock’n’roller “God Bless The Ramones”, de naar Ierse traditionele folk refererende song “I’m Walking Home” en het akoestische folkwalsje “Here In The Sequoias”.

We weten dat Jason Ringenberg maar matig geïnteresseerd is om zich nog met volle overgave op zijn muzikale loopbaan te storten en dat hij zich meer wil concentreren op zijn werk als de kinderliedjes zingende ‘Farmer John’, maar het zou toch enorm jammer zijn om songs met de kwaliteiten van de nummers op “Stand Tall” in de toekomst te moeten missen. Misschien moet hij toch eens overwegen om te proberen om de twee uiteenlopende carrières te combineren (waarvoor bij voorbaat onze dank).

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Courageous Chicken Music
distr. : Sonic RendezVous

video