DINE DONEFF - IN/OUT

Dit is het tweede album van het neRED label dat op de markt wordt gebracht in samenwerking met ECM. Beide albums zijn van de Macedonische componist/multi-instrumentalist Dine Doneff of Kostas Theodorou zijn naam als Grieks onderdaan. Zijn vorige album was een registratie van zijn Balkan Jazz/Folk opera “Rousilva” uit 2018, dit nieuwe album, slechts 21 minuten lang wordt omschreven als “A soundscape theaterfor double bass and tapes”.

Het is opgenomen op 1 juli 2016 in Domagk Ateliers in München als onderdeel van een vernissage getiteld “In search of a common ground # 2 “, een tentoonstelling van 11 hedendaagse Macedonische kunstenaars. Het is dus een soort van toneelstuk in één bedrijf met een dialoog tussen een solist ( Dine Doneff op contrabas) en een geluidslandschap van opgenomen stukken muziek en field recording gemaakt in diverse Europese steden.

In de opgenomen stukken horen we de volgende instrumenten : piano, fender bas, el. gitaar, drums, bendir, bellen, flui, keyboards en mondharmonica, allemaal gespeeld door Dine. In het nummer “Disquiet”is er nog sprake van een vocaal kwartet bestaande uit Lada Kandarjiva (sopraan), Elena Ginina( sopraan), Elitsa Dankova( mezzesopraan) en Irina Gotcheva(alt).

In de “field recordings“ passeren de volgende geluidsfragmenten :
- Tramgeluid en melodica gespeeld door een blinde straatmuzikant in Lissabon.
- Speelgoed op batterijen op een open markt in Istanbul.
- Kraaien in het centrum van Timisoara.
- Spinet bespeeld door Doneff backstage in een theater in Krakow.
- Pratende mensen in een lift van het Nationale Theater van Timisoara.
- Oproep op het vliegveld van Zürich.

Tja, wat moet je met zoiets, ik kan me voorstellen dat het prima kan functioneren op een vernissage in combinatie met de kunstwerken, zeker als er een verband te vinden is tussen de kunst en het muzikale gedeelte. Maar om het uit te brengen op een cd ontgaat me, misschien leuk voor de mensen die er bij waren, maar verder…….

Jan van Leersum.

Artiest info
Website  
 

Label: neRED music (in cooperation w/ECM Records)
Distr. : New Arts Int.