THE CELTIC SOCIAL CLUB – FROM BABYLON TO AVALON

Muzikanten die hun carrière hebben uitgebouwd bij diverse groepen die uiteenlopende muziekstijlen brengen durven wel eens beslissen om aan iets helemaal nieuws te beginnen, bijvoorbeeld door een supergroep te vormen waarin al die artiesten elkaar vinden in het creëren van een heel eigen geluid. Zo’n formatie is ‘The Celtic Social Club’ die een vijftal jaren geleden werd samengesteld uit Bretoense en Schotse muzikanten die elk hun eigen bands even lieten voor wat ze waren en met deze groep probeerden om de betere folkmuziek te brengen.

‘The Celtic Social Club’ zijn Dan Donnelly (‘The Wonder Stuff’, ‘The Levellers’), Manu Masko (‘Red Cardell’, ‘DMFB’), Ronan Le Bars (‘Héritage des Celtes’, Johnny Hallyday), Goulven Hamel (‘Miossec’, ‘Santa Cruz’), Pierre Stephan (‘Meaelstrom’), Richard Puaud (Alexandre Varlet, ‘DFMB’) en Mathieu Pequeriau (‘Red Cardell’, ‘DFMB’).

Deze Britse en Franse muzikanten brengen sinds hun oprichting door Manu Masko in 2013 Keltische rock- en folksongs op hun albums. Hij had o.a. gelijkaardig ontstane muziekcollectieven als ‘Buena Vista Social Club’ en ‘New Orleans Social Club’ voor ogen toen hij met deze folksupergroep begon. Hun debuutplaat “Unplugged New York City” verscheen in 2015 op de markt en werd twee jaar later opgevolgd door een tweede album “New Kind Of Freedom”. Nog eens twee jaar later zijn we in 2019 aanbeland waar eind april hun nieuwste en derde album werd uitgebracht: “From Babylon To Avalon”.

Op die plaat staan elf nummers waarvan er twee worden gebracht met gastmuzikanten. Voor het amper 1 minuut durende en klerikaal klinkende “Black Is The Color” kreeg ‘The Celtic Social Club’ muzikale bijstand van de Britse rockgroep ‘The Futureheads’ en bij de song “Black Lives” zingt de Indische zanger Shreyas Patkar uit Mumbai mee. Voor de rol van producer werd een beroep gedaan op Ariel Borujow, een man die zijn pluimen eerder verdiend heeft door zijn werk met o.a. Kanye West, Madonna, CeeLo Green en ‘Black Eyed Peas’.

De Ierse singer-songwriter Dan Donnelly is sinds vorig jaar een nieuwkomer in ‘The Celtic Social Club’ als vervanger van Jimme O’Neill (ex-frontman van ‘The Silencers’). Hij zorgde daarmee voor een spontaan en fris nieuw geluid bij de formatie, o.a. te horen in de poppy albumopener en eerste single “Sunshine” (zie video). Ook nummers als “Dead End”, de ballad “I’m Free” en het muzikale eerbetoon in “Remember Joe Strummer” voor de in 2002 door hartfalen op 50-jarige leeftijd overleden frontman van punkgroep ‘The Clash’ vormen op dit album een gesmaakte mix van traditionele Keltische folk met rock en pop.

In de nummers “Pauper’s Funeral” en “OK Let’s Go” lijken de Britse folk- en punkrockers van ‘The Pogues’ het even te hebben overgenomen van ‘The Celtic Social Club’. Een ander opvallend nummer op deze nieuwe plaat is de song “Santiago” waarin de repetitieve beats van een klok voor de basis van het nummer zorgen. “It’s Morning John” en slotnummer “Buffalo” zijn dan weer zeer traditioneel klinkende Keltische instrumentale nummers waarin de hoofdrol voor de fiddle is weggelegd.

Folk is het overheersende muziekgenre op dit derde album “From Babylon To Avalon” van ‘The Celtic Social Club’ en het zal u dan ook niet echt verbazen dat deze formatie in de zomermaanden op het podium zullen staan van de twee belangrijkste Belgische folkfestivals. U kan deze twee optredens vanzelfsprekend gaan bijwonen en zo van nabij kennismaken met deze toch wel speciale superband.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Gentlemen Recordings

video