JULIAN TAYLOR BAND – AVALANCHE

Voor de funky soulmuziek van de ‘Julian Taylor Band’ moeten we naar de Canadese stad Toronto, Ontario want dat is de woonplaats van zanger, gitarist en songschrijver Julian Taylor die in 1994 aan zijn muzikale carrière is begonnen. In zijn groep vormen bassist Steve Pelletier, gitarist Gareth Parry, toetsenist David Engle en drummer Jeremy Elliott de permanente begeleidingsband. De 40-jarige Julian Taylor zelf is het product van gemengde Mohawk en Afro-Canadese ouders. Hij was tot in 2007 muzikaal actief als frontman bij de Canadese rootsrockformatie “Staggered Crossing”.

Het debuutalbum “Tech Noir” van de ‘Julian Taylor Band’ verscheen in 2014 en kreeg in 2016 met het van 22 songs voorziene album “Desert Star” een waardige opvolger. De mix van pop, rock, soul, R&B en funk is ook nu weer prominent aanwezig in de acht nummers op het derde album “Avalanche”. Die plaat begint heel funky met het korte, maar stevig swingende “Time Takes You”. Daarna volgt het 6 en halve minuut durende “Take What You Need” waarin Julian Taylor zijn vocaal talent optimaal kan laten renderen en waarbij we even aan werk van Ray Lamontagne moesten denken.

Eén van de sterkste nummers op “Avalanche” is het als eerste single op de markt gebrachte “Back Again” (zie video), een lied waarin soul en pop harmonieus worden geblend in een dijk van een song. Maar we zijn eigenlijk even zwaar onder de indruk gekomen van het orgelspel en de zangpartij in de heerlijke soulballad en albumtiteltrack “Avalanche”. Bij het funky popnummer “Sweeter” duikt de geest van ‘Prince’ heel even op en Lenny Krevitz had ook wel het dansbare “Learn To Love” en de groovy afsluiter “Never Let The Lights Go Dim” kunnen zingen.

Maar persoonlijk vinden we Julian Taylor op zijn best performen in een soulballad zoals we hier met het alweer schitterende “Gone” nog eentje krijgen aangeboden. Het enige puntje van kritiek dat we hebben kunnen verzinnen bij dit album is dat we met amper acht liedjes en totaal nauwelijks 34 minuten topmuziek toch wat te karig bedeeld zijn geworden. Maar daar kan Julian Taylor spoedig wat aan verhelpen door met een snel volgende nieuwe plaat op de proppen te komen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Gypsy Soul Records

video