AARON BURTON – BLUES IS BEATIFUL

 

“ Meet again the exceptional Mr. Aaron Burton… “

Aaron Burton aka Peetie Whitestraw, uit Euless, TX, is een singer-songwriter/ gitarist/ mandoline en banjo speler, die traditionele Delta en Texas Country blues speelt. Verwar Aaron Burton niet Aron Burton, de bassist die Chicago blues speelt en die in de late jaren ’50 nog samen speelde met Freddy King!

Aaron Burton is een “self made” muzikant met een eigen unieke sound en insteek, die hem typeert. Het zijn de levenservaringen en de alledaagse dingen waar het volgens Burton in de blues om gaat en die hij steeds weer bezingt, op een eenvoudige maar innemende en eigen manier. Edwards leerde van zijn vader gitaar spelen op een instrument, dat hij voor 8 $ had gekocht. In de jaren ‘40 verhuisde Edwards naar Chicago, waar in 1942 zijn carrière begon. Edwards speelde daar met o.a. Muddy Waters, Howlin' Wolf en Charlie Patton. Edwards was aanwezig, op de avond dat zijn vriend Robert Johnson vergiftigde whisky dronk en overleed.

Aaron Burton trekt met zijn muziek van Memphis tot Maine, waar hij onderweg om zijn kost te kunnen verdienen, speelt in lokale clubs, bars en op straat. Burton werkte al met veel muzikanten samen. Hij opende zo o.a. voor de delta blues gitarist David Edwards (1915-2011), beter bekend als David “Honeyboy” Edwards. Tot zover wat extra interessante details van deze geweldige muzikant en vriend van Aaron Burton.

Een man die Burton ook bewondert is de Delta blues Chess gitarist Robert Lockwood Jr. (1915-2006), van wie hij nummers covert en, van wie hij ooit als busker een tip kreeg. Robert Lockwood Jr. speelde samen met de mondharmonicaspeler Sonny Boy Williams II en met één van de pionieren van de blues en mondharmonicaspeler, zanger Little Walter.

In Oost Dallas doet Burton zijn wekelijkse dinsdagavond “Delta Blues Jam” in club The Goat. Burton kon voor zijn wekelijkse shows, al heel wat interessant volk overhalen zoals Ray Reed, Hash Brown, Texas Slim, Pat Boyack, Cheryl Arena, "Stompin' Bill” Johnston, Joel Foy, Holland K. Smith, K.M. Williams, James Hinkle, Andrea Dawson, Christian Dozzler en nog vele anderen…

Aaron Burton bracht vanaf zijn debuut ‘aka Peetie Whitestraw’ [2005] al 7 albums uit. In zijn albums gluurt Burton telkens opnieuw achterom, naar zijn debuutalbum. Burton is een koppig iemand en wil een onafhankelijk muzikant/ busker zijn en brengt daarom zijn albums uit in eigen beheer.

Het 8ste album van Aaron Burton, de opvolger van ‘Southern Swagger’ [2016], heet ‘Blues is Beautiful’ [2019]. Het is een album met 7 originele tracks en 2 covers. Burton wordt op zijn laatste album begeleid door Drummer Dick Cordes, harmonicaspeler William “Stompin’ Bill” Johnston en saxofonist Fred Harvey.

Op ‘Blues is Beautiful’ zijn de 2 covers “Illinois Blues” een traditioneel Skip James’ Delta blues nummer uit 1964 en “The Entertainer”, een instrumental van de Amerikaanse pianist en ragtime-componist Scott Joplin. De subtitel ‘A rag time two step’ verwijst naar een populaire dansvariant binnen de ragtime. Het nummer verscheen op 29/12/1902 bij John Stark & Son in Saint-Louis, tegelijkertijd met ‘A Breeze from Alabama’ en ‘Elite Syncopations’. Het werk voor piano solo is opgedragen aan de verder onbekend gebleven James Brown & his Mandoline Club. De link tussen het nummer en de mandoline werd gezien in de gelijkenis van geluid tussen de piano en het plukken en trillen op de mandoline, maar dan op de piano. Er is een versie bekend voor twee mandolines en een gitaar.

In de opener “Sweet Jessica Linn”, een ode aan zijn grote liefde Jessica, krijgt Aaron de steun van Fred Harvey op sax. Op het slepende “Hashing Lights in My Rearview” en voor de rocker “I Was Trippin’” krijgt hij de vakkundige hulp van Johnston op harp. Voor de titelsong “Blues is Beautiful” gaat hij sterk “back to roots” en op “Take It Home to Mama” wordt er opnieuw gerockt. “Dew Drops” is de wat speciale eend in deze blues bijt en “So Lonely Mama”, de afsluiter, is de zoveelste “andere” kant van deze artiest, die soms wel een muzikale kameleon lijkt te zijn. Aaron Burton blijft met ‘Blues is Beautiful’ als artiest nog steeds zichzelf. Wat dat live betekent, zou ik zeker eens willen meemaken.

“ With ‘Blues is Beautiful’, Aaron Burton is still himself as an artist. What that means during a live gig, I would definitely like to experience here with us... “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01. Sweet Jessica Linn - 02. Hashing Lights in My Rearview - 03. I Was Trippin’ - 04. Illinois Blues [Skip James] - 05. Blues is Beautiful - 06. Take It Home to Mama - 07. Dew Drops - 08. The Entertainer (instrumental) [Scott Joplin] - 09. So Lonely Mama – Lyrics/music by: Aaron Burton, except where [noted] © 2019

Album line-up:
Aaron Burton: vocs, guitar / Dick Cordes: drums / William “Stompin’ Bill” Johnston: harp / Fred Harvey: sax

Discography AaronBurton:
Blues is Beautiful [2019] | Southern Swagger [2016] | All Night Long [2015] | The Return Of Peetie Whitestraw [2013] | Rising Sun [2011] | Recession Blues – feat. Christian Dozzler, Hash Brown, “Stompin'” Bill Johnston, Kevin Shermerhorn and Drew Alain [2010] | How Can I Be Blue? – feat. Christian Dozzler on piano, harp, accordion and organ [2008] | aka Peetie Whitestraw [2005] | Kikin It, by “Stompin’ Bill” Johnston [2004]

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Aaron Burton / Whitestraw Records

video