THE LARK AND THE LOON – 2

Eureka Springs is een dorp in het hartje van de Ozark Mountains in de Amerikaanse staat Arkansas. Er wonen amper 2500 mensen en twee daarvan zijn het musicerende echtpaar Jeff Rolfzen en zijn vrouwtje Rocky Steen. Ze brengen hun zelfgeschreven folk-, blues- en Americana-liedjes onder de naam ‘The Lark And The Loon’ en die songs zijn vaak zeemansliederen, Ierse volksdansliedjes of blues-, jazz- en countrydeuntjes.

In 2016 debuteerden ze op plaat met het uit 19 nummers bestaande album “Songbirds And Fog” dat vorig jaar in 2018 een vervolg kreeg met hun tweede plaat “Homestead Hands”. Productief als ze zijn duurde het dan ook niet lang vooraleer ze voldoende nieuwe songs hadden voor een derde album dat sinds eind mei onder de titel “2” op de markt is verschenen.

Deze keer haalden twaalf nummers de nieuwe plaat. Het zijn allemaal zelfgecomponeerde duetten waarin zowel humor als ernst een plaats hebben gekregen. De plaatopname vond plaats in New Orleans, Louisiana waarbij Rocky zingt en op banjo en accordeon speelt en Jeff mondharmonica en akoestische gitaar speelt terwijl hij ook meezingt. De op contrabas spelende studio-eigenaar Rick Nelson van ‘Polyphonic Spree’ en ‘Afghan Whigs’ is de enige extra muzikant op deze nummers.

In deze liedjes wordt nostalgisch teruggeblikt op de stokoude jazzmuziek die artiesten als Ella Fitzgerald en Louis Armstrong brachten, maar ook de klassieke deuntjes van componisten als Scott Joplin of Irving Berlin of de verhalende folksongs van Woody Guthrie kunnen in enkele nummers herkend worden. Titels van de volgens ons interessantste liedjes zijn opener “Change Our Tune” (zie live versie op de video), het bluesy “Pack Your Suitcase”, “Let Me In”, het swingende “Wishing Well” en het knap in harmonie gezongen “Shine What You Got” waarin de banjo voor leuke orkestratie komt zorgen, terwijl het accordeon die rol overneemt voor slotsong “Scenes Of Midnight”.

Hun groepsnaam bedachten ze op basis van hun afzonderlijke oorsprong. Rocky heeft haar roots in Montana, de Amerikaanse staat waar de leeuwerik (‘The Lark’) het symbool is en Jeff komt uit Minnesota dat de duikvogel (‘The Loon’) - een naar vis duikend soort eend - hoog in het vaandel heeft staan. Dit album “2” werd amper zes weken na hun vorige plaat “Homestead Hands” opgenomen, een plaat waarin ze hun voorliefde voor het landelijke leven centraal hadden geplaatst.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video