GRIFFIN HOUSE – RISING STAR

Aan het begin van deze 21e eeuw maakte de muziekwereld kennis met de jonge twintiger Griffin House uit Springfield, Ohio dankzij de release van zijn debuutalbum “Lost And Found”. Pas in 1998 was hij op 18-jarige leeftijd begonnen met het spelen op een akoestische gitaar en zo ontdekte hij zijn eigen talent als songschrijver van indie folk- en rocksongs.

Hij verhuisde in 2003 naar Nashville, Tennessee waar hij nog een aantal nieuwe platen opnam die ook internationaal op belangstelling van pers en publiek konden rekenen. Bij ‘Rootstime’ schreven we steeds opnieuw lovende recensies van zijn albums “Lost And Found” dat ons pas in 2004 bereikte, “Flying Upside Down” in 2008 en “So And So Forth” in 2016. In die periode kon hij ook regelmatig liveshows geven als voorprogramma van o.a. John Mellencamp, Ron Sexsmith, Patti Scialfa en Josh Ritter wiens stijl misschien wel het nauwst aansluit bij die van Griffin House.

Anno 2019 wordt hij 39 jaar en is hij dus al meer dan twintig jaar verwijderd van zijn debuutperiode. Toch blijft deze vader van twee puberdochters met volle overtuiging nieuwe liedjes schrijven en op plaat zetten. De liefde voor zijn vrouwtje Jane en zijn familieleven vormen dan ook nog altijd het belangrijkste onderwerp van zijn songs. Op zijn nieuwste album “Rising Star” blijkt dat het geval te zijn in de songs “Mighty Good Friend”, “Hung Up On You” en “When The Kids Are Gone”.

Geopend wordt er op dit album echter met een aan Bruce Springsteen’s “Nebraska”-periode herinnerend nummer in het akoestische “Rising Star”. Dat hijzelf na het uitbrengen van 12 albums nog een rijzende ster wordt genoemd zal hij misschien niet echt willen toegeven, maar bij het horen van sommige liedjes op dit album kunnen we echt niet om deze vaststelling heen.

De volgens onze bescheiden mening beste songs zijn het catchy rockende “15 Minutes Of Fame”, “When The Kids Are Gone” over het moment dat we allemaal vrezen als de kinderen het huis verlaten en hun ouders in een leeg nest achterlaten, het naar een muzikale climax toegroeiende pareltje “Cup Of Fulfillment” en de pure rock’n’roller “Natural Man” (zie video).

Op deze plaat werkt Griffin House opnieuw samen met gitarist en toetsenist Paul Moak en drummer Ian Fitchuk, twee muzikanten die samen met hem zijn debuutplaat “Lost And Found” creëerden. Ook voor het songschrijven zocht hij diverse nieuwe samenwerkingsverbanden op. Zo schreef hij met zangeres Joy Williams van ‘The Civil Wars’ het hier samen met haar in een schitterend duet gezongen liedje “Change” en hielp Jeff Trott van de band van ‘Sheryl Crow’ hem bij het componeren van de aan werk van ‘Pink Floyd’ herinnerende ballad “Crash And Burn”. Ook Brian Elmquist van de populaire Nashville-formatie ‘The Lone Bellow” droeg zijn steentje bij als co-schrijver van twee nummers: “Hindsight” en “Mighty Good Friend”.

“Rising Star” is dus het twaalfde studioalbum van Griffin House. Net als de wijn wordt het werk van deze artiest beter met de jaren en is elke nieuwe plaat weer iets om met grote belangstelling naar uit te kijken. Of hij het zelf nog ambieert weten we niet, maar wat ons betreft mag deze singer-songwriter zeker ook zijn “15 Minutes Of Fame” krijgen en daarbij mag ‘Minutes’ vervangen worden door ‘Years’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Evening Records

video