THOM ASHWORTH – HEAD CANON

De traditionele folkmuziek, vaak met Ierse oorsprong, blijft ook in deze 21e eeuw nog brandend actueel. Met de Britse singer-songwriter Thom Ashworth uit Londen is er alweer een nieuwe naam opgedoken van een muzikant die zich door die stokoude muziek heeft laten inspireren tot het opnemen van een plaat.

“Head Canon” is de titel van zijn debuutalbum waarop elf nummers werden verzameld. Thom Ashworth zingt de liedjes en speelt in de begeleiding op akoestische en elektrische basgitaar, akoestische gitaar, bouzouki en mandoline. Andere instrumenten die op deze songs te horen zijn worden bespeeld door violiste Ellie Wilson, drummer Mike Randon en saxofonist Jack Durtnall.

De meeste nummers op deze plaat zijn opnieuw gearrangeerde folktraditionals met uitzondering van de door Thom Ashworth zelf gecomponeerde liedjes “Pathfinding”, “Look To Windward”, “Crossing The Water” en albumafsluiter “The City & The Tower”. Daarenboven is er ook nog de enige coversong “Exile”, een hier geheel a capella gebracht lied van de Britse folkzanger Ewan MacColl, ook beroemd als vader van de op 41-jarige leeftijd in 2000 bij een ongeval omgekomen zangeres Kirsty MacColl.

Op de video bij deze recensie kunt u Thom Ashworth live aan het werk horen en zien tijdens het ‘What’s Cookin’-folkfestival in Leytonstone in 2016. Hij brengt er het liedje “Poverty Knock” dat nu ook op het album “Head Canon” staat. Meezingbare dronkemansliederen voor bij de geconsumeerde glazen donker ‘Guinness’-bier zijn “Ratcliffe Highway”, het op stompende ritmes gebrachte “Derry Gaol” en “John Barleycorn”.

Fans van traditionele folkmuziek in de stijl van o.a. ‘The Chieftains’, ‘Fairport Convention’, Richard Thompson of John Martyn zullen ongetwijfeld hun gading kunnen vinden in de nummers op dit debuutalbum “Head Canon” van Thom Ashworth.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

distr.: Proper Music Distribution

video