KINETIC ELEMENT – THE FACE OF LIFE

Het aanbod aan progressieve rockmuziek is hier bij ‘Rootstime’ zelden zo groot geweest als in de voorbije maand. Je zou bij het horen van al die platen zelfs nog een fan van het genre dreigen te worden. Met topgroepen uit het genre zoals ‘King Crimson’, ‘Yes’, ‘Emerson, Lake & Palmer’ of ‘Genesis’ voor ogen werd de Amerikaanse formatie ‘Kinetic Element’ uit Richmond, Virginia geïnspireerd tot het brengen van muziek in diezelfde stijl.

Deze groep werd in 2006 opgericht tijdens het opnemen van het soloalbum “Starship Universe” van Mike Visaggio die nu ook de songschrijver en pianist, organist en synthesizerspeler is bij ‘Kinetic Element’. Daarnaast completeren bassist Mark Tupko, gitarist Peter Matuchniak en drummer Michael Murray deze symfonische rockband die onlangs nog Saint John Coleman als nieuwe leadzanger heeft binnengehaald.

Ze debuteerden als groep op plaat in 2009 met het album “Powered By Light” dat in 2015 een opvolger kreeg met het album “Travelog”. Nu is er een derde album op de markt gekomen onder de titel “The Face Of Life”. Op die plaat hebben ze het over de spirituele kant van het leven in deze materialistische wereld. Die verhalen worden in vijf nummers verteld op de tonen van progressieve en symfonische rockmuziek.

Opener “Epistle” is een 7 minuten durende track die gevolgd wordt door het bijna 16 minuten durende rockepos “All Open Eyes” (zie video). Als u mocht denken dat u daarmee het langstdurende nummer heeft gehad, dan zit u er jammer genoeg toch nog even naast, want song nummer drie duurt bijna 20 minuten. Het is namelijk de helemaal centraal geplaatste albumtiteltrack “The Face Of Life”. Als u daarna bijna volledig wurm zou zijn, dan krijgen we van ‘Kinetic Element’ als toemaatje nog twee kortere zoethoudertjes met het nummer “Last Words” en het als bonustrack meegegeven “Lost Words” vooraleer we deze cd als zijnde helemaal afgelopen uit de speler kunnen verwijderen. Oef!

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Melodic Revolution Records

video