BINKY PHILIPS AND THE PLANETS – ESTABLISHED 1972 NYC

Het ontstaan van de New Yorkse rock’n’rollformatie ‘Binky Philips And The Planets’ dateert van 1972 toen gitarist Binky Philips wilde gaan optreden met een swingende rockact. Ze debuteerden live op het podium als voorprogramma voor de legendarische rockgroep ‘The New York Dolls’ en deden dat enkele jaartjes later ook nog in de New Yorkse club ‘CBGB’ voor ‘KISS’, ‘Blondie’ en ‘The Ramones’.

47 jaar later treedt Binky Philips nog steeds op met zijn vrienden, zijnde bassist Mike Greenberg, drummer Bobby Siems en zanger Nolan Roberts. Platen werden tot op heden echter nooit uitgebracht omdat ze er maar niet in slaagden om een platencontract te versieren. Maar daar komt nu verandering in dankzij de release van het naar hun debuutjaar verwijzende album “Established 1972 NYC”.

De tien nummers op deze plaat werden allemaal door Binky Philips gecomponeerd in de periode tussen 2014 en 2017. Het gaat om songs die steeds amper tussen 2 en 3 minuten duren en daardoor een plaat opleveren die reeds afklokt na 29 minuten. De luide en rauwe sound van deze band roept herinneringen op aan rockgroepen als ‘The Who’ of ‘Cheap Trick’ en kan best als stevige rock’n’roll omschreven worden.

Het geluid van ‘The Ramones’ is dus ook nooit ver weg, te beginnen bij de openingstrack “Splitsville Or Bust” en ‘The Rolling Stones’ zouden het volgende stampende rocknummer “Drinking Gasoline” ook wel hebben kunnen brengen. De beuk blijft er trouwens stevig in gaan met “Just Fine Just Fine” en ”Kinda Liked It At The Time” waar je probleemloos een rondhuppelende Mick Jagger kan bij bedenken.

“Leave Me Hanging” drijft op een groovy soulbeat en “Plumbing The Depths” gaat weer de ruigere toer op, terwijl “Blink” het betere gitaarwerk van deze band laat horen. Het geheel komt trouwens over als een in één take opgenomen punkrockalbum, zeker in de nummers “Goodbye To All That” en het zweterige “Sour Grapes”. Dan rest er enkel nog afsluiter “Wear Out The Grooves” dat als enige track op authentieke blues geënt is met het obligate mondharmonica in de instrumentale begeleiding.

(valsam)

 

Artiest info
   
 

CD Baby

video