DARWIN – ORIGIN OF SPECIES

Qua originaliteit bij het bedenken van een groepsnaam of albumtitel gaat de eerste prijs deze week naar ‘DarWin’ en zijn dubbelalbum “Origin Of Species”, daarmee verwijzend naar het in 1859 verschenen wetenschappelijk boek over de evolutietheorie ‘Het Ontstaan Van Soorten’ of ‘De Oorsprong Der Dingen’ van de Britse bioloog Charles Darwin.

Het album is een conceptplaat met twee cd’s waarbij de eerste schijf uit zeven tracks bestaat en de tweede cd tien nummers bevat. De muzikanten die de tracks hebben ingespeeld zijn gitarist DarWin, drummer Simon Phillips van rockgroep ‘Toto’ die ook als producer optrad, zanger en bassist Matt Bissonette, pianist Jeff Babko en de plaat heeft ook meerdere gitaarsolo’s van gastmuzikant Greg Howe, naast nog een paar andere gasten op keyboards, bas, fluit en saxofoon.

Met de progressieve rocknummers op dit dubbele debuutalbum wil DarWin onze aandacht vestigen op de sterk veranderende planeet en zowel het potentieel als de beperkingen van de technologie om de grote uitdagingen voor de mensheid op te lossen. Alles speelt zich af in de toekomst, om precies te zijn in het jaar 2028 waarin het klimaat om zeep is en er meerdere grote conflicten in de wereld woeden.

De eerste single die uit deze cd’s werd getrokken is het op de video te beluisteren epische nummer “Escape The Maze” dat 7 en halve minuut duurt. Andere interessante nummers waarin de bij dit project bedoelde verhalen worden verteld zijn “For Humanity”, “Walk Away From Earth”, “The Last Chance” en “Artificial”. Voor meer emotionele, tot de verbeelding sprekende en krachtige powernummers moet je bij tracks als “One Horizon”, “Cosmic Rays” en “Forever” zijn. Onze twee favoriete nummers zijn de door zangeres Koko Rhods gezongen ballad “Cosmic Rays” en de opener van de tweede cd “War Against My Mind” met zijn intrigerende gitaarsolo van Greg Howe.

De zeventien nummers op de twee cd’s duren in totaal samen 80 minuten en vereisen dat je de nodige aandacht opbrengt voor de soms complexe verhalen die in die songs verwerkt zitten. Daar krijgen we dan ook nog progressieve rockmuziek bovenop en die combinatie zorgt ervoor dat het volledig beluisteren van deze conceptplaat voor ons alvast toch een stevige klus bleek te zijn.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Origin Of Species LLC

video