RUSS TOLMAN – GOODBYE EL DORADO

Als vaak intensief bezig zijnde met muziek is het toch altijd weer een beetje een verrassing als er zomaar vanuit het niets een nieuwe naam opduikt van een muzikant die blijkbaar al bijna 40 jaar actief is en waar je eigenlijk tot scha en schande tot op heden nog nooit van gehoord hebt.

De 62-jarige Russ Tolman uit Los Angeles, Californië is de naam van zo’n artiest die in de jaren ’80 als gitarist, songschrijver en producer van de met ‘Paisley Underground’-geassocieerde groep ‘True West’ aan zijn muzikale carrière begon. Eerst was er nog een groep die ‘The Meantime’ noemde, maar in 1982 werd de naam gewijzigd in ‘True West’ en na de release van twee albums mocht de band gedurende drie jaar op wereldtournee gaan met ‘R.E.M.’ en deelden ze ook het podium met o.a. ‘Green On Red’, ‘Long Ryders’ en ‘Dream Syndicate’.

Russ Tolman verliet ‘True West’ in 1985 en bracht een jaar later zijn eerste soloplaat “Totem Poles And Glory Holes” op de markt. Daarna volgden nog zes studioalbums in de periode van 1988 tot 2016 en in 2017 bracht hij een twintig nummers tellende verzamelplaat uit onder de titel “Compass & Map” met de beste songs uit de albums van zijn sololoopbaan van 1986 tot 2013. Die verzamelplaat krijgt u nu als bonus-cd mee bij de eerste persingen van zijn nieuwe album “Goodbye El Dorado” dat dezer dagen werd uitgebracht.

Op dat nieuwe, achtste studioalbum staan dertien nieuwe composities van Russ Tolman die hij in een studio in Californiê samen heeft opgenomen met gitarist Kirk Swan, toetsenist Robert Lloyd, bassist Dave Provost en drummer Kevin Jarvis. Voor de backing vocals tekenden Cindy Wasserman en Dan Janisch, terwijl Tom Heyman op pedal steelgitaar en Slim Zwerling op trompet, hoorn en piano als gastmuzikanten een extra bijdrage aan deze plaat afleverden.

Single en albumopener “Los Angeles” (zie video) is al meteen een schot in de roos en nodigt de luisteraar uit om ook naar de andere tracks op “Goodbye El Dorado” te luisteren. Daarbij zijn er ongetwijfeld nog enkele liedjes die ook bij u als catchy oorwurmen zullen worden onthaald. Songs als de ballads “North Hollywood Dream” en “405” of de ijzersterke titeltrack en zachte countryrocker “Goodbye El Dorado” zijn zo’n pareltjes die meerdere beluisteringen zullen rechtvaardigen.

Andere vermeldenswaardige liedjes op dit album zijn tweede single “Kid”, “Do You Like The Way”, het walsende “Almost Heaven” en “Take It Easy, Take It Slow”, maar ook de als een eerbetoon aan Los Angeles referende liedjes “Yuba City” en “Satellite Bar” zijn aangenaam beluisterbare songs op dit nieuwe album van Russ Tolman. Het bijsluiten van de verzamelaar “Compass & Map” is zeker een bijkomende troef voor een beslissing tot de aanschaf van “Goodbye El Dorado”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic RendezVous

video