THE ORIGINAL FIVE – WIPE AWAY THOSE YEARS

Het meest originele aan de Zweedse bluegrassformatie ‘The Original Five’ uit Malmö is dat ze eigenlijk maar met z’n vieren zijn. Zingen doen ze allemaal, maar qua instrumentatie legt leadzanger Johan Malmberg zich vooral toe op de banjo en de viool, Daniel Olsson op de dobro, Jonas Svahn op de akoestische gitaar en Dan Englund op het spelen op de contrabas.

Als bespelers van snaarinstrumenten hebben ze een repertoire van zelf gecomponeerde folksongs die naar bluegrass-nummers werden vertaald, aangevuld met coverversies van bekende en minder bekende genreklassiekers. Hun debuut op plaat werd in 2014 gemaakt met “Greetings From Möllevången”, gevolgd door “Across The Deep Blue Sea” uit 2015 en “Happy Landing” uit 2016.

“Wipe Away Those Years” is dus al het vierde album van ‘The Original Five’ waarop ze twaalf nummers hebben verzameld: negen eigen liedjes en drie covers. Die coverversies zijn een a capella gebrachte versie van “Mercedez Benz”, de klassieker van Janis Joplin die hier amper 2 minuten duurt, van “If That’s The Way You Feel” van ‘The Stanley Brothers’ en ooit gecoverd door Ricky Skaggs en van “Leaning On The Everlasting Arms”, een hymne die voor het eerst werd gepubliceerd in 1887 en later werd gezongen door o.a. George Jones, Mahalia Jackson en Iris Dement.

De eerste single uit deze cd is de albumtiteltrack “Wipe Away Those Years” die we u ter kennismaking willen meegeven op de bijgaande video. “If I Die Tonight” is een countryballad die net als het volgende typische bluegrass-nummer “Big Ol Machine” en de akoestische gitaartrack “In That Moment” door gitarist Jonas Svahn werd gecomponeerd. Ook bassist Dan Englund tekende voor vier tracks op dit album, zijnde de titelsong, “Empty House”, “The Most Eligible Drunk In Town” en het bijzonder catchy liedje “We Should Have Stayed On The Dancefloor”.

Dobrospeler Dan Olsson schreef dan weer de twee geheel instrumentale tracks op deze plaat: de door hemzelf als leadinstrumentalist gebrachte nummers “Gisslevikspolskan” en “Ekman”. Dergelijke op bluegrassmuziek van de jaren ’40 en ’50 gebaseerde nummers vallen anno 2019 bijzonder goed in de smaak bij fans van het werk van o.a. ‘The Carter Family’, ‘The Louvin Brothers’ en Bill Monroe.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rootsy
Distr.: Sonic RendezVous

video