JOEL RAFAEL – ROSE AVENUE

Aan de grijze haren die het hoofd sieren van de 70-jarige Amerikaanse singer-songwriter Joel Rafael uit San Diego County, Californië kan je afleiden dat deze muzikant al vele jaren actief is als vertolker van folkliedjes. Zijn eerste optredens vonden al plaats in 1993, maar zijn debuutplaat “Joel Rafael Band” kwam er pas een jaartje later in 1994. Een muzikale ode aan de songs van Woody Guthrie kwam er in 2003 met “Woodeye” en het in 2005 uitgebrachte “Woodyboye: Songs Of Woody Guthrie And Tales Worth Telling, Vol. 2” waarvoor o.a. Jackson Browne, Jimmy LaFave en Jennifer Warnes als gastvocalisten optraden.

Dat Woody Guthrie als zijn grootste muzikale idool en voorbeeld dient beschouwd te worden is daardoor eigenlijk overbodig om te vermelden. In 2015 kregen we met “Baladista” zijn laatste album aangeboden, maar aan het lange wachten op een opvolger is nu een einde gekomen, want wij hebben hier zijn allerlaatste release “Rose Avenue” in de cd-speler zitten en we kunnen u nu dus wat meer informatie geven over de tien songs op deze nieuwe, tiende plaat van Joel Rafael.

Twee van deze songs werden samen met de populaire Amerikaanse popzanger Jason Mraz gecomponeerd. Dat zijn het op de video te beluisteren nummer “Strong” en het wat verder op het album volgende “Under Our Skin”, twee liedjes waarop Jason Mraz voor de harmony vocals zorgt. Een andere song die niet door Joel Rafael zelf werden geschreven is de albumopener “Abraham, Martin And John”, een hommage-song voor de om hun idealen vermoorde Abraham Lincoln, Martin Luther King en John F. Kennedy.

Het indertijd door Richard Holler gecomponeerde nummer werd eerder al door o.a. Dion, Marvin Gaye, Smokey Robinson & The Miracles, Harry Belafonte, Ray Charles, Emmylou Harris en Bob Dylan gezongen en Joel Rafael krijgt hier extra vocale hulp van de Texaanse folkzangeres Eliza Gilkyson als harmony vocaliste bij deze song. Ook het liedje “Out On A Fine Line” is gebaseerd op een poëtische tekst van de in 2015 overleden Amerikaanse dichter en muzikant John Trudell en werd hier van bijpassende muziek voorzien door Joel Rafael.

Maar alvorens af te sluiten moeten we toch ook aangeven dat enkele van zijn eigen composities voor dit album alles in zich hebben om genreklassiekers te worden. Daarbij denken we dan vooral aan de liedjes “Back Along This Highway (Crossroads)”, het prachtige “Secrets Of The Heart”, “Glory Bound” en albumafsluiter “All My Relations”. “Rose Avenue” van Joel Rafael is alweer een schitterende plaat van deze absolute vakman in de betere Amerikaanse folkmuziek.

(valsam)

CD-RELEASE: 21 juni 2019

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: JOEL RAFAEL
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Inside Recordings

video