MATTIEL – SATIS FACTORY

Soul-, blues- en rock-liedjes vormen de basisingrediënten voor de muziek die de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Mattiel Brown uit Atlanta, Georgia op haar platen plaatst. In september 2018 maakten we hier kennis met haar werk via het naar haar vernoemde debuutalbum “Mattiel”. Ze werd dan ook beloond voor haar eerste plaat door op tournee te trekken als voorprogramma voor Jack White.

We noemden haar zangstijl toen rauw, schreeuwerig en stoutmoedig, maar we schreven haar ook een grote dosis muzikaal talent toe. Of dat er ook echt in zit proberen we nu vast te stellen via haar tweede plaat die net op de markt is gekomen onder de titel “Satis Factory”. Twaalf nieuwe nummers krijgen we aangeboden op dit schijfje en ook nu zit er weer een behoorlijke portie sixtiesmuziek vervat in de meer matuur geworden songs van deze professionele ontwerpster en illustratrice.

Mattiel komt midden juli naar België en Nederland en zal dan zeker de meeste liedjes van haar nieuwe plaat ten gehore spelen. U zult dan zelf kunnen vaststellen dat daar enkele sterke songs bij zijn. Wij denken dan voornamelijk aan liedjes als de wat zeurderig gezongen openingstrack “Til The Moment Of Death”, het op een catchy ritme dansende “Rescue You”, het gerapte nummer “Food For Thought”, de rocksingle “Keep The Change” (zie video), de Phil Spectoriaanse sixtiesballads “Millionaire” en “Long Division” en de swingende Motown-rocker “Blisters”.

Qua zang horen we bij Mattiel gelijkenissen met de stem van Grace Slick van ‘Jefferson Airplane’, maar ook met Debbie Harry van ‘Blondie’, punkster Nina Hagen en Amy Winehouse, afhankelijk van de song die wordt gebracht. “Satis Factory” werd geproduceerd door haar bandleden Randy Michael en Jonah Swilley, die ook zorgde voor het componeren van de muziek bij de meeste nummers op dit album.

(valsam)

15 juli 2019: 4AD, Diksmuide, BE
17 juli 2019: Paradiso, Amsterdam, NL
18 juli 2019: Valkhof Museum, Nijmegen, NL


 

Artiest info
Website  
facebook
 

Label: Heavenly Recordings / ATO Records
distr.: PIAS

video