MARKUS RILL AND THE TROUBLEMAKERS – SONGLAND

Er zit geen druppel Amerikaans bloed in de aderen van de in de Duitse stad Frankfurt geboren en nu in Würzburg wonende singer-songwriter Markus Rill. Dat mag echter geen bezwaar vormen voor hem om zich voor zijn muzikale werk toe te leggen op het brengen van country- en Americana-liedjes. We konden dat al vaststellen in 2013 toen we voor ‘Rootstime’ zijn cd’s “My Rocket Ship” en “Late Night Drive” mochten recenseren en ook op zijn dubbele verzamelalbum “Getting Into Trouble - Twenty Years Of Gunslinging” dat we hier net één jaar geleden voor u mochten bespreken.

Markus Rill treedt al meer dan 20 jaar op, heeft al tien studioalbums op zijn conto staan en hij brengt zijn liedjes tijdens vele liveoptredens in eigen land, maar ook in andere Europese concertzalen en in de Verenigde Staten waar muzikale oorden als Nashville en Austin, Texas worden aangedaan. Enkele van zijn liedjes werden geselecteerd door o.a. Tom Waits, Rosanne Cash en Bonnie Raitt om op één van hun platen geplaatst te worden. Qua referenties kan dat volgens ons toch al behoorlijk meetellen.

De opvolger voor het verzamelalbum “Getting Into Trouble” is het vijftien nieuwe liedjes tellende schijfje “Songland”. Markus Rill vermengt muziekgenres als blues, rock, country, gospel, soul, folk en rock’n’roll tot een harmonieus geheel in zijn melodieuze nummers op deze plaat. Bovendien weet hij op een subtiele wijze eerlijke emoties en gevoelig sentiment in zijn poëtische songteksten in te sluiten.

Hier begint het album met een rockende song die “Saddle Up & Ride” heet, waarna countryrock als platform dient voor het nummer “Inside The Wheel” (zie video) en voor de ballad “The Thing With Love” vooral een piano ter begeleiding wordt gehanteerd. Ook “Length Of Rope” is een ingetogen gebrachte ballad die Markus Rill met lichtjes hese stem zingt.

In het soulvolle ”Fearless” horen we voor het eerst een gospelkoor meezingen en het emo-nummer “Emily” zou ook wel goed passen op een plaat van Tom Waits of Bruce Springsteen, maar dat laatste geldt eveneens voor de swingende rocksong “A Girl That’s Gone” waar de ‘E Street Band’ zich heerlijk zou kunnen op uitleven. De stijlwisselingen op deze plaat kunnen hier nauwelijks beter worden aangetoond dan door de song “Conscience County Jail” die bij ons fijne reflecties op de laid back gebrachte muziek van J.J. Cale doet opflakkeren.

Daarna springen we helemaal terug naar de soulmuziek in het nummer “A Love So Strong”, een prachtige liefdesballad die Markus Rill schitterend zingt en waarbij heel knappe harmony vocals te horen zijn. Nog meer moois krijgen we in de laatste vijf liedjes op deze plaat: “Words Of Apology”, “Old Man Now”, het catchy “Mistake Like Me”, het emotioneel breekbare “Broken Man” en de beklijvende slotsong “The Great Mystery”.

We hoeven u waarschijnlijk niet meer te vertellen dat het album “Songland” van ‘Markus Rill & The Troublemakers’ een absolute aanrader is om aan uw platencollectie toe te voegen. Beste dames en heren concertorganisatoren, haal deze man en zijn band zo gauw mogelijk eens naar onze contreien. Hij moet daarvoor niet van zo ver komen en het zou binnen afzienbare tijd wegens zijn internationale succes misschien zelfs niet meer haalbaar kunnen worden om hem hier te laten optreden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
distr.: Sonic RendezVous

video