JAMBINAI – ONDA

Dat muziek maken een universeel gegeven is wordt hier nog maar eens onomstotelijk bewezen door de postrockgroep ‘Jambinai’ die in 2009 werd opgericht in Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea. Het is een trio bestaande uit Kim Bo-mi die op haegeum speelt, Lee Il-woo die op elektrische gitaar, piri en taepyeongso speelt en ook zingt en Sim Eun-yong die op geomungo speelt.

We durven veronderstellen dat u nog nooit van de meeste van deze instrumenten gehoord heeft, dus gaan we hier eerst wat extra uitleg over deze muziekinstrumenten geven. Haegeum is een soort viool, piri en taepyeongso zijn blaasinstrumenten en geomungo is een soort citer. ‘Jambinai’ bespeelt deze instrumenten naast de gebruikelijke basgitaar, elektrische gitaar en drums bij het creëren van hun mix van postrock met traditionele Koreaanse muziek.

‘Jambinai’ debuteerde in 2010 met een naar de groep vernoemde ep. Hun eerste officiële album “Différance” leverde hen de prijs op van ‘beste crossover album’ bij de ‘Korean Music Awards’ in 2013 en tijdens de sluitingsceremonie van de ‘Olympische Winterspelen’ in Seoul in 2018 trad deze band ook samen op met een orkest van geomungo-spelers. Eerlijkheidshalve moet ik hier al meteen toegeven dat het door deze band gebrachte muziekgenre ook voor mij een nobele onbekende is gebleven (misschien gelukkig maar).

In de pers wordt het gebrachte werk vergeleken met de sound die bands als ‘Godspeed You! Black Emperor’, ‘Mogwai’ en ‘Explosions In The Sky’ brengen, hoewel wij die link niet meteen kunnen waarnemen als deze nieuwe cd “ONDA” van ‘Jambinai’ hier speelt. Op de opvolger van het in 2016 verschenen tweede album “Hermitage” staan er acht meestal geheel instrumentale nummers op de plaat en de experimentele soundscapes kunnen ons niet allemaal boeien, allicht wegens ‘te ver van ons bed’.

Misschien is het 13 minuten durende epos “In The Woods” nog het vlotst in het gehoor liggend, mede dankzij de zangpartij van de Koreaanse traditionele zangeres Bora Kim, maar het blijft op dit album toch vooral een kakofonie van ‘noise’ en psychedelische klanken. Conclusie: laat deze beker aan ons voorbij gaan!

(valsam)

 

 

Artiest info
   
 

Label: Bella Union
distr.: PIAS

video