BLACK PUMAS – BLACK PUMAS

Adrian Quesada is een Texaanse gitarist en producer uit Austin die ooit samen musiceerde met o.a. Daniel Johnston en Prince. Twee jaar geleden begon hij sporadisch liedjes voor eigen genot te schrijven zonder de bedoeling te hebben om ze ooit op een plaat op te nemen. Uiteindelijk is dat er nu toch van gekomen omdat zijn muzikale vrienden vonden dat die songs met het grote publiek moesten worden gedeeld.

Probleempje was dat Adrian zijn liedjes zelf niet zou kunnen zingen. Dus werd er gezocht naar een goede zanger voor zijn soulnummers en die werd gevonden in Eric Burton, een 27-jarige man met zijn roots in allerlei gospelkoren in San Fernando Valley. Alles was dus klaar voor het opnemen van tien liedjes voor het debuutalbum “Black Pumas” van de gelijknamige formatie.

De keuze voor Eric Burton als zanger was een heel terechte keuze, want hij draagt de door Adrian Quesada gecomponeerde liedjes op uitstekende wijze met zijn typische soulstem, waardoor die songs nog veel beter tot hun recht kunnen komen. Al van bij het eerste nummer en ook eerste single “Black Moon Rising” wordt je als luisteraar meegezogen in een wereld waar er recht op het hart en de ziel wordt gemikt, iets wat later nog sterker wordt geaccentueerd in de erg knap gezongen soulballad “Know You Better” en in de tweede funky single “Fire” (zie video).

“Colors” zal de derde single uit dit album worden en is ook zo’n aanstekelijk nummer dat uitstekend als oorwurm dienst zal kunnen doen. De excellente zangkwaliteiten van Eric Burton upgraden de naar ons gevoelen wat mindere nummers “October 33” en “Stay Gold” en brengen ons naadloos tot bij één van de sterkste songs op dit album: “Old Man”, een geweldig soulnummer waarin zowel ‘Motown’- als ‘Stax’-soul te horen is. Datzelfde gevoel overvalt ons bij het wat later volgende “Touch The Sky”, een ijzersterke song waarin Marvin Gaye opnieuw tot leven lijkt te zijn gekomen.

Een intensieve beluistering van dit debuutalbum “Black Pumas” zal u ongetwijfeld ook kunnen overtuigen en verklaren waarom deze band onlangs verkozen werd tot ‘Best New Band’ bij de prestigieuze ‘2019 Austin Music Awards’. Zanger Eric Burton en multi-instrumentalist en producer Adrian Quesada lijken met dit album aan het prille begin van een indrukwekkende carrière in de wereld van de betere soulmuziek te staan. Time will tell!

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: ATO Records
distr.: PIAS

video